Ustanak (18. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pred nama je najtužniji dan u hrišćana, Veliki petak. Iako dan žalosti, ipak i u  tuzi ćemo biti zajedno, i pravoslavci i katolici. Ove godine, tako je ispalo, slavimo zajednički praznik Vaskrsa. Zajedno ćemo biti u molitvama ali i u mislima sa najbližima bili oni na zemlji ili na nebu. Naša deca imaju ovih dana razlog  za mnogo radosti. Nema škole, prolećni raspust je velika šansa da otputuju ili ostanu kod kuće sa onima koji im hronično nedostaju. To smo mi, njihovi roditelji, koji svakodnevno od jutra do mraka imamo razne kombinacije kojima pokušavamo da nađemo izlaz iz lavirinta pukog preživljavanja. Dok mnoge majke danas budu bojile jaja, a očevi pripomagali da sve bude spremno za predstojeće blage dane, deca će željno trošiti dragocene trenutke slobodnog vremena da najzad budu sve vreme sa roditeljima. Ta bliskost koja je od neprocenjivog značaja treba da se gaji i razvija tokom cele godine, baš kao i rascvetala bašta. Uz ljubav, razumevanje, iskren razgovor, privijanje jednih uz druge, toplinu porodičnog okruženja valja poklanjati deci što je moguće više. Doza sme i mora da bude prekoračena. Od toga rastu krila, ponajviše od hvale i odavanja priznanja i za najmanju sitnicu dobrote koju mladi pokažu. Imaćemo dovoljno vremena u ovih nekoliko dana slobode da decu odvedemo do crkve,  bliskih, ali  i do daljih rođaka, ako to  već nismo učinili do danas. Neka znaju da imaju nekoga svog, da nisu sami, da su deo jednog velikog stabla koje su zasadili još čukunbake i čukundedovi. Na taj način buduće vreme osamostaljivanja u životu biće mnogo lakše a prelaz u društvo odraslih bezbolan. Najteže je kad imaš nekog a za to i ne znaš jer ga nikad nisi sreo niti upoznao. Poštovanjem tradicionalnih vrednosti  razvijamo osnove neke buduće osnovne ćelije društva koja će biti jedna ali veoma važna karika u uzdizanju Srbije. Dobro jutro!

1(Foto: makingitbeautifulforyou.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s