Uranak (19. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Da li ste nedavno dobili račun za struju? Meni je bio previsok, pa sam ga spustio na sto. Ovo je trebalo da bude štos koji sam odavno čuo, ali i sa njim i bez njega nije se desilo nikakvo čudo. Kao nekadašnje dete komunizma koje najpre namiri državu, a ono što preostane razvlači do sledeće uplate pokorno sam krenuo da ga platim. Gunđao sam ali nije mi palo na pamet šta bi bilo kad bi te iste struje nestalo, na primer na Veliki petak.  Desilo se to iznenada u najkritičnijem trenutku. Spremao sam se da zbrišem iz kuhinje gde se na električnom šporetu u nekoliko različitih lonaca i šerpi desetine jaja čvrljilo u vreloj farbi. Imao sam i izgovor, da imam nešto da pišem, pa su mi svi poverovali. Odjednom, smrad na sve strane. Pomislih da nije, ne daj bože, nešto krenulo da gori. U tom paničnom, par sekundi dugom, traženju uzroka požara u stanu, samo se čulo: Jao, pa gde baš sad? Pretpostavljate, nestala je struja, otišla, promenila svoj tok kretanja, ali u smeru suprotnom od mojih aparata različite svrhe i namene. Pomislih, možda su osigurači. Nisu. Šta je onda? Izađem ispred vrata, kad tamo već nekoliko unezverenih komšija kod razvodne proverava glavne osigurače. Nijedan nije iskočio. Niko ne zna šta je. Vraćam se u stan, domaćica već uzdiše, žensko dete jadikuje što je mobilni telefon na punjenju, a tek što ga je stavila, naslednik se nudi da mi pomogne svojim laptopom koji ima čak 60 odsto punu bateriju. Šta da radim, prihvatim nevoljno ali pod moranjem njegovu ponudu, svestan da će ta usluga mnogo da me košta, kad ono vidi vraga. Stik za mobilni internet koji čuvam za „ne daj dva božeta“ ne može da se instalira jer ne podržava novu osmicu. Kreće potraga za alternativnim internetom sa telefona. Opet, nešto neće. U stvari, struja je verovatno  nestala i na baznoj stanici, čim nema ni signala za telefoniranje. Au, pa mi smo sada odsečeni od sveta!

2Šta da radim bez interneta? Kako da Seadi pošaljem mejl sa Crticom za blog? Moja Domaćica dovikuje da bi bolje bilo da izađem i proverim kod komšija da li znaju kad će struja da stigne, nego što gubim vreme sa tehnologijama o kojima nemam pojma. Poslušam je, šta ću, vidim da se jaja meškolje u već polutoploj obojenoj vodi, požurim,  kad tamo, u epicentru kvara u trafo-stanici – požar. Stigli već i vatrogasci, tu su i strujadžije, kažu biće sve u redu za deset minuta. I stvarno stiže struja brzo, valjda su nešto tamo premostili, ali opet nestade posle pola sata. Čekali smo, sunce je zašlo, mrak je pojeo svetlost, pa smo upalili nekoliko sveća i kandilo da gori, za svaki slučaj. A i praznik je, valja se. Onda smo se setili primusa za kafu, pa smo se tako snašli za večernji ritual opuštanja, ali bez televizora, kompjutera, šporeta, frižidera, sijalice, veš-mašine, ma svega što pokreće ta skupocena energija. Onda smo shvatili da struja nije skupa jedino kad je nema. A i sreća je kao struja – lepa samo dok se čeka. Čim je stigla, vratili smo se u civilizaciju i posle desetak minuta prestali da razmišljamo da je ona tu. Možda ovo nije bilo slučajno. Moguće da je ovo samo jedna od situacija koja nas podseća da živimo mnogo bolje i komfornije od naših predaka i da je možda i sam Nikola Tesla poželeo da ga se setimo jer je i on promenio naše živote praveći od nas razmaženu decu.  Dobro jutro!

(Foto: healingiraq.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s