Uranak (20. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

Danas je Vaskrs koji slavimo sa sestrom i braćom hrišćanima iz celog sveta. Ovaj dan verujućima treba da predstavlja neopisivu radost. Neophodno je samo da su čiste duše i da nisu odvojeni od voljenih ili svojom voljom sami. Samoća svojim okovima teških misli naročito stegne na praznik. Zamislite kako je onima koji sticajem okolnosti moraju da žive daleko od svojih roditelja jer, recimo, studiraju ili rade daleko od otadžbine i rodne kuće. Kako li će tek teško biti onima koji žive predaleko, situirani, ali bez mnogo životne radosti jer su uskraćeni za uživanje u ljubavi najdražih? Pošli su za parama, a kada su one stigle shvatili, da je sreća na nekoj drugoj strani. Nisu srećni, jer sada više nisu siromašni ali opet nemaju sve što im fali. Danas, uz prvo crveno jaje kojim ćemo se omrsiti prvi put nakon posta, valjalo bi da se setimo onih kojima je uskraćena sloboda kretanja, koji ni u crkve ne smeju da zađu jer ih na putu do njih može u najboljem slučaju pogoditi kamenica. Valjalo bi da uz obilnu trpezu, makar u mislima, pokušamo da sebe zamislimo u ulozi poniženih kojima je i korica hleba torta, beskućnika, dužnika i lutalica kojima smo iz ko zna kojih razloga okrenuli leđa i pustili ih tek tako. Ako nekoga od tih mučenika poznajemo makar iz viđenja, bilo bi lekovito pre svega za našu grešnu dešu, da udelimo boščaluk sa uzdarjem od hrane i pića, a zarad Hrista i vere. Dok zahvaljujemo u molitvama Gospodu što nas drži na zemlji ovakvim kakvi jesmo, pomolimo se i za zdravlje ostavljenih, rastavljenih, bolesnih i zatočenih, jer praznik radosti hrišćana koji poje Gospodu i slave ga, predstavlja svojevrsni test čovekoljublja. Oprostimo sve grehe onima koji nam ih čine, a pokajmo se zbog svega što činismo svesno ili nesvesno na štetu nekog pravednika. Setimo se i Srbije, majčice naše, neka joj današnji praznik donese vaskrsenje iz sna u koji je odavno utonula i i učini da mi, njeni građani, počnemo da samo malo dišemo lakše. Očekujemo da dobijemo vladu tokom ove Svetle nedelje. Ponadajmo se danas da će nam bar malo osvetliti put ka izlazu iz mračnog tunela u kome smo već decenijama i omogući da čašu žuči koju nose promene začini i sa nekoliko kapi meda. Niko se zbog toga neće pobuniti.
Dobro jutro! Hristos Voskrese!
5
(Foto: radiosrem.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s