Ustanak (24. april – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

„Dajte miru šansu“, poručivao je Lenon celoj planeti koja je sve u šesn’es’ ratovala. „Mir, mir, brate mir“, pevali su Cane, Gile i Milan devedesetih. Svi više vole mir, nego rat. Trebalo bi.

U svakom slučaju, niko ne voli rat u svojoj kući. To najveće svetske sile najbolje i znaju, jer su „svetski putnici“ u ratnoj disciplini. Međutim, da bi se videlo gde gori, potrebno je napraviti evidenciju. Jednu takvu listu sastavio je Međunarodni institut za ekonomiju i mir, koji je formirao listu najmirnijih zemalja sveta. Srbija se tu našla na 62. od 162 mesta. U obzir su uzeti brojni parametri, kao što su stepen kriminala, odnosi sa susednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.

Budući da 2014. godine svet misli da je ratovanje tako demode i prevaziđeno, i zlo, naravno, ako se igde pojavi žarište sukoba, ta zemlja ili nacija gubi na reputaciji. Zato su Somalija, Sirija i Avganistan na poslednjim pozicijama, a Island, Danska i Novi Zeland najmirnije zemlje.

1Rekla bih, nismo loši. Onako, između, osrednje. Možda malo dosadno, ni tamo ni ’vamo. Daleko bilo, da nam priželjkujem nove ratove, ali razmišljam, zbog koga su neke zemlje nemirne, a neke toliko mirne? Ko je tužilac, a ko sudija? Da li je to pozitivno što smo mirniji od BiH i Crne Gore? Da smo pre 199 godina pitali Miloša Obrenovića za komentar o mirnoći u Srbiji, verujem da bi umusio brkom i u najboljem slučaju se namrštio.

Mir negde postoji duže, jer su bukvalno bili srećne ruke u deljenju karata. Nisu bili zanimljivi kolonizatorima, osvajačima, ili su čak i slali vojnike da ratuju u državama na začelju ove liste. Od misije ovog instituta što je sastavljao mirnu listu, sumnjam da ijedan prosečan čovek ima koristi. Lepša i značajnija primirja su ona koja sklopimo sa onima u neposrednoj okolini, sa najbližima, sami sa sobom.

Dobro jutro!

 

(foto: www.wilpf.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s