Uranak (26. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

Čitam vesti na poslu, to je deo moje radne obaveze. Kod kuće opet isto. Pratim štampu. Slušam radio i gledam TV. Surfujem interetom. Infomisan sam. Osetim ponekad potrebu da se sklonim, da ne čujem, ne vidim, ne znam. A znam. Znam da je jedan deo Srbije pod vodom. Deo Srbije je bez vode za piće. Negde čak godinama. Pitajte, recimo, Zrenjanince o tome. Klizišta se ponovo posle bujica aktiviraju. Kuće na brežuljcima kreću ka podnožju ostavljajući domaćine u očaju. Vrnjačka Banja pliva u vodi, a zbog ispucalih cevi grad zdrave izvorske vode je – žedan. Idem dalje, sve lepše od lepšeg. Brat upucao brata, a majka izgubila dvoje dece u nabujaloj reci. Kristijan napravio pometnju gostovanjem na televiziji. Čak se RRA oglasila. U saobraćajnoj nesreći izginula cela porodica. Džip se u trenutku nesreće kretao brzinom od 170 kilometara na čas. I tako… Čovek bi rekao da živimo u paklu, a ne u jednoj lepoj zemlji na brdovitom Balkanu, gde je oduvek bilo da i ratnici i pesnici i poštena inteligencija samo gledaju a ništa ne rade, već samo kukaju i filozofiraju. I ja se pridružujem vašoj objektivnoj kritici ovog teksta, jer samo nabrajam, registrujem, a ništa ne nudim za rešenje. Ima li ga? Otkud znam da li ga ima – ja ga ne znam. U stvari znam, ali kako do njega stići – ne znam. Moramo ga naći, makar ga tražili iza sedam mora i devet gora. Ako i ne uspemo da nađemo rešenje, sigruno ćemo naći jednog od nas, prvog među jednakima koji će biti dežurni krivac za sve. On je tu, među nama, samo treba da ga prepoznamo. A onda, zna se. Svi na roštilj i pivo na Prvomajski uranak, pa da lepo nazdravimo radu. Da li prepoznajete konfuziju u ređanju misli i rečenica? To je zato što ja sve znam. Informisan sam, tim se dičim. Mislim da je ta informisanost u stvar moja dijagnoza. Dobro jutro!

1

(foto: kilanivizuri.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s