Uranak (27. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

U dnevnoj sobi centralno mesto je zauzimao radio lampaš na kome se ponosno šepurio gramofon koji bez tog radija nije mogao da radi. Priključen na njega, postajao bi izvor savršenih melodija, glasova, instrumenata, reči… Prizor okretanja ploče preko koje se ljuljuškala ručica glave gramofona sa divljenjem je posmatrao petogodišnji dečak. Majka tek što je iz prodavnice donela ogromnu ploču na 33 obrtaja sa čijeg omota se smešila prelepa žena plavih očiju. Šest slova na omotu nisu mu značila ništa, ali je sa ushićenjem svojstvenom iskrenom ljubitelju prave muzike, slušao pesme i sa jedne i sa druge strane ploče. Nije bio siguran da zna i razume te stihove i note, ali videvši svoju majku kako uživa dok se ređaju pesme, odlučio je da i on zavoli tu pevačicu. Tek kasnije je osetio da mu prija slušanje tog glasa, moćnog, čarobnog i uzbudljivog. Ploča se vrtela od početka do kraja, okretala s jedne na drugu stranu, pa opet u krug. Sve tako bar godinu dana, možda i duže. Osetio je tada i potrebu da je upozna, dobije njen autogram, zamoli za zajedničku sliku. Želeo je, ali ne i dovoljno mnogo da bi se to ostvarilo.

Vreme je prolazilo, a načina za ostvarenje takve dečačke želje jednostavno nije bilo. Prošle su decenije, odrastao je, stekao porodicu, i svojoj deci povremeno puštao pesme koje je slušao u detinjstvu želeći tako da i sebe vrati u mlade dane. Promenila se samo tehnologija, umesto ploče nabavio je CD sa velikim hitovima. Smatrao je da bi bilo lepo da ode na promociju da mu potpiše trostruki CD koji je objavila onomad, ali nije stigao. Nešto ga je sprečilo. Prestao je da ramišlja o svojoj davnašnjoj, dečijoj želji da upozna veliku pevačicu, smatrajući da je to izgubilo svaki smisao. Šta bi joj rekao kad bi je i sreo, na primer, kako bi joj se obratio? Ma, ne. Uspomene i želje iz detinjstva treba ostaviti u prošlosti, i gajiti sećanje povremeno kad stignu teški dani apatije i malodušnosti.

A onda se desilo nešto krajnje neverovatno. Jednog vrućeg beogradskog dana, posle brze šetnje Adom Ciganlijom, osetio je žeđ i zastao ispred česme da dopuni flašicu s vodom. Ispred njega je bila dama zlatne kose, s naočarima koje su skrivale one plave, prelepe oči. Kao da je osetila njegovu užurbanost. Okrenula se i upitala: „Hoćete Vi, umesto mene, ako žurite?“.  „Ne, hvala, sačekaću.“ Odgovorio je to rutinski, bez ikakve emocije, ne razmišljajući na koga je u stvari naišao. Onda je shvatio. To je ONA! Šta sad da radi?! Da li da joj ispriča sve što u sećanju nosi, a u vezi je s njenim pesmama i prelepim glasom. Da je ostavi na miru i pravi se kao da se ništa nije desilo? Da jednostavno zatraži da se fotografišu, ili da mu pokloni sliku ako ima. Mudro je rezonovao da je žena došla da prošeta sa prijateljicom i da je treba je ostaviti na miru… Dok je on tako grozničavo preslišavao sebe, divna plava dama u najlepšim godinama je natočila svoju flašicu, okrenula se, nasmešila, rekla doviđenja i otišla svojim putem. A on je ostao u nedoumici šta je sve mogao i trebao da kaže. Čekao je do ovoga jutra, učiniće to sa talasa svoje Dvestadvojke u pola devet, onako kako to dolikuje pevačici svih vremena, Biseri Veletanlić. Dobro jutro, draga Bisera.

„ZLATNI DAN“  – Poslušajte OVDE

bisera

„DIVNI MLADIĆI BEOGRADA“ – Poslušajte OVDE

(foto: Printscreen Youtube)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s