Ustanak (7. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Jutro pred nama većina će započeti isto. Posle satnog alarma, ustajanje i umivanje. E, tu je kraj. Nakon umivanja kreću klasne razlike, slične platnim razredima koje nam najavljuju. Jedni će doručkovati kod kuće, drugi u pekari, a treći će preskočiti obrok. Ko ima posla krenuće da ga obavi. Ko još redovno prima platu, taj ima i markicu za prevoz. Moći će da odrema okačen o šipku javnog prevoza jer neće morati da strelja pogledom na svakoj stanici da li upadaju kontrolori. Oni najuspešnji i jutros imaju ličnog vozača, međutim, ni to neće doveka. Masovno se izbacuju iz upotrebe službeni automobili. Žale se dileri sa auto-pijaca da im opasnost za ozbiljan biznis predstavlja veliki broj državnih, audija, mercedesa i pajera. Ubijaju cenu ostalih automobila jer ih je na desetine hiljada krenulo put novih kupaca pošto država više neće da ih ima.

Na poslu sve po starom. Različiti profili – različiti komentari. Sve se svodi na nemilost jednih prema drugima, a sve u cilju zadržavanja stalnog zaposlenja nekih trećih u državnoj službi. Ma koliko vam tepali sa „draga, dragi, dušo moja, zlato, šećeru“, svoje bodeže će nemilosrdno zabadati u vaša nejaka pleća opanjkavajući vas šefovima da niste fleskibilni, da ne znate strani jezik, da ste neradnik, da nemate dobar kontakt sa klijentima, da ste jednostavno VIŠAK. Ako nemate nekog da vas malko pogura, onda, ko vam kriv? A ako imate, e onda, znajte da ga nećete ubrzo imati. Prema obećanjima iz samog vrha, svi koji pokažu da nisu sposobni da rade ima da lete. Neka se snalaze u privatnom sektoru, tamo će zbog poreskih olakšica biti lakše za radno mesto nego na državnim jaslama. Hajde da poverujemo u to, ali sa rezervom. Ako je već ptičica, ako već leti, onda neka leti tamo gde će biti dobro i njoj i državi. E, sad, ima u pesmi i ono da „neke ptice nikad ne polete“. Nadam se da ih je malo i da neće zauvek biti u toplom, mekom, udobnom i dobro snabdevenom državnom gnezdu. Ničija nije gorela do zore, a sunce ipak svakog jutra donese nov dan, nova iskušenja i nove izazove. Dobro jutro.

1

(foto: drzavniposao.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s