Ustanak (8. maj – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Za ovu godinu pripremani smo na nešto skromniji standard života, jer nam je budžet prazan. Razne mere štednje, nepopularne mere, solidarni porezi, i ostale fraze, najčešći su pratioci svake izjave političara na vlasti. Pojavi se tu i pokoja popularna mera, maestralna hapšenja, razrešene afere, pretnje novim informacijama, ali čak, u ovom talasu „stezanja kaiša“ i – subvencije.

Procena je Građevinske direkcije Srbije da mnogi građani žude da reše stambeno pitanje. Tačno. Njihova procena je, takođe, da oni tu mogu da pripomognu u učešću za kredit, tako što će im beskamatno pozajmiti onih 20 odsto cene stana, koliko je potrebno da bi se uopšte započeo proces osvajanja krova nad glavom. Lepo. Međutim, svakom iole informisanom čoveku ovde, ova vest bila bi sumnjiva, naročito kada se pojavi u istom danu kada su hapšenjima u PIO fondu obelodanjene malverzacije sa penzijama za neradnike.

1Kako to da država koja jedva sakuplja pare za preživljavanje godine, reformiše fiskalnu politiku i koješta još, ima sigurnost da građanima ponudi beskamatne kredite koje će vraćati 10 godina? Ono što ovu vest čini još čudnijom, jeste to da ovim subvencijama podležu stanovi SAMO u nekoliko beogradskih naselja, gde svakog dana niču nove zgrade, i u tek jednom delu Novog Sada. Građevinska direkcija je tamo gradila, i sada želi da proda stanove uz reči da „faktički time posluju bez profita“.

Evo gde je ključni problem naše ekonomije. Loše procene o potrebama tržišta, zaletanje, legendarno komplikovana administracija za dobijanje građevinske dozvole, alavost u dogovoru sa investitorima, prazna državna kasa kao posledica, i čuvanje fotelje naizgled popularnim merama, koje na kraju koštaju sve nas.

Neću kredite, kartice, subvencije, rate, otplate, hoću da gospoda bude manje alava i snizi cenu kvadrata – tako će prodati više stanova, zaraditi manje ali sigurno, a građani Srbije će na logičniji način puniti budžet.

Doduše, logika je reč od koje se foteljaši najviše plaše. Učinimo dobro delo i suočimo ih sa njihovim fobijama!

Dobro jutro!

(foto: www.rtv.rs, iluatracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s