Uranak (11. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Srbija je te jeseni 2002. godine bila na nekom novom putu. Niko nije pouzdano znao gde taj put vodi. Umorna od ratova, željna kulture i lepih događaja, cela zemlja je srčano i toplo dočekala premijeru filma „Zona Zamfirova“. U filmu, mladi glumci prelepo kostimirani i Ona koja peva pesme juga u neobično modernim aranžmanima. Bilja Krstić. Igrala je pevačicu u narodnoj nošnji oplemenjenoj đinđuvama, nanulama, šalvarama, jelekom i savršenom dugom crnom kosom. Izgledala je nestvarno. To se samo naslućivalo iz TV spota koji je tih jesenjih dana pozivao da se krene u bioskop i pogleda filmovana priča Stevana Sremca. Pod pritiskom svojih mladunaca od 5 i 6 godina, odlučim da krenemo u pokojnu „Jugoslaviju“ na projekciju „Zone“. Film je oduševio moje klince jer su već u povratku kući pevušili „Puče puška“ ili „Gde ima voda studena, Radule“. Upamtili su Zone i Bilju Krstić. Ona je postala njihova zvezda. Kupili smo sutradan i CD sa muzikom iz filma i vrteli pesme koje Bilja peva. Nije prošlo ni mesec dana od bioskopskog zaljubljivanja u Bilju, povedem ja te svoje male ljude u Centar Sava da preuzmu sindikalne paketiće. U holu, naletim na svoju koleginicu Biljanu Krstić, javim joj se. Ona u žurbi, za ruku vodi dete, obučena je u sportskom fazonu, vezane kose i bez šminke. A opet, prelepa. Setim se u trenutku, krenem za njom pa joj malo glasnije kažem: „Biljo dođi, da upoznaš svoju malu publiku“. Ona se okrene, vedra kao i uvek, i priđe mojoj iznenađenoj nejači. Ja sav ponosan što je poznajem značajno izgovorim rečenicu: „E, deco, ovo je Bilja Krstić“. Ona pruži ruku prvo mom nasledniku, i reče: „Ćao mili, ja sam Bilja Krstić“. Na to se on uzjoguni, namršti, otrgnu ruku, strogo je pogleda i uzviknu onako kako to samo deca umeju: „Nisi ti Bilja Krstić!!! Bilja Krstić je lepa!“. „Ali, dušo, ja sam prava Bilja Krstić.“

1
Ma, ništa to ne pomaže. Majko moja, zemljo otvori se, šta sad da radim? Otrgnu se junoša, otrča u gomilu dece, sad ga nađi, majčin sine! Čast mi je osvetlala, doduše, ćerka, koja se ljubazno pozdravila, kao prava mala dama i popričala par minuta sa svojom novom prijateljicom koja će joj vrlo brzo, već za nekih pet godina biti putokaz koji će je odvesti pravo u Etno odsek čuvenog beogradskog Mokranjca. I danas joj neki profesori u šali prebace: „To je ona mala što voli Bilju Krstić.“. „Volim, pa šta!“, uvek odgovori drčno. Bilja nikada nije zaboravila ovu davnu epizodu, koju samo deca umeju da izrežiraju nevino i slatko baš kao što i Bilja peva da duša cveta. Uvek kad ćaskamo, setimo se i smejemo tom incidentu momčića koji je svoju Bilju Krstić smestio u ram filmske lepotice koja predivno peva. Iz tog rama on jednostavno nije hteo da je pusti u svakodnevicu. Dobro jutro.

(foto: Screenshot www.youtube.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s