Ustanak (16. maj -crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Danas je drugi dan vanrednog stanja u Srbiji, proglašenog zbog poplava, koje su zahvatile veći deo zemlje. I koje su nas pogodile kao grom iz vedrog neba. Stavile na test godine zanemarivanja svega što je na veme trebalo srediti, očistiti, dotegnuti. I sad nema nazad. Kiša se ne može zaustaviti, voda još manje. Možemo da navijamo da je prognoza koja kaže da će padavine znatno oslabiti, a uskoro i prestati, ovog puta biti tačne. A onda sledi svođenje bilansa – kolika je šteta i kako je nadoknaditi. Analize i sve što svaki put prati nepogode ovih razmera.

Oni koji su pogođeni, najviše razmišljaju o tome kako dalje i od čega. Jer, čim prođe vodena stihija, vratićemo se, oslabljeni, onome što nas tišti. Besparici, nedostatku posla, reformama koje se zahuktavaju… I sve se nadam da nećemo zaboraviti za neki sledeći put da ono što treba očistimo, da popunimo nasipe koji su oslabljeni, da neki sledeći put ne proklinjemo više sile što su nam poslale pošasti, već da se, ako već znamo da je priroda prevrtljiva, pripremimo za njene hirove, i, možda, probamo da je umilostivimo. A to se ne radi molitvama bogovima, već stavljanjem naše kuće, planete Zemlje, iznad profita pojedinaca i korporacija. Ako je ikako moguće, navijam za to.
Dobro jutro!

1(foto: Twitter/Đ. Đoković, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s