Uranak (24. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Srbija se posle tri dana žalosti i ukidanja vanredne situacija zbog poplava ovoga jutra budi uz osećaj solidarne brige za budućnost onih koji su takoreći u trenu ostali bez ičega. Tužna, a u isto vreme i upozoravajuća svedočenja, pokazuju da smo mnogo toga mogli i morali da uradimo na preventivnim merama odbrane ali sada, šta je tu je. Idemo dalje. Moramo iz sebe, kolektivno, da iznedrimo mnogo energije koja će biti konstruktivna i u svrsi obnove razorene zemlje. Nemamo vremena za političarenja i stranKARANJE. Katastrofa je u poplavnim talasima nosila mnoga iskušenja. Trebalo je stići do svakog ugroženog, pomoći, evakuisati, nahraniti, utopliti, smestiti na suvo. Nismo mogli sami, a teško da ćemo i ubuduće moći baš sami sve da vratimo u pređašnje stanje. Ono što znamo, na osnovu prethodnih elementarnih nepogoda koje su rušile Srbiju jeste da je investiranje otežano sve dok ne stignu ozbiljne pare iz sveta. Sada zaista moramo povesti računa o svakom dinaru, evru, dolaru.

SMS-sMeđutim, s tim u vezi već ima problema koji upozoravaju. Poplava je izbacila na površinu klasične lopovčine koji čak i ovoj nacionalnoj katastrofi pokušavaju da umešaju svoje lepljive šape u humanitarne magacine i sebi tako obezbede korist. Na pijacama u Beogradu se, prema nekim izvorima, pojavila roba iz humanitarnih kontigenata. Strašno. Lopovi su pokušali da opljačkaju poplavljene domove, neki zelenaši i kaišari su cene hleba i vode višestruko podizali, a s druge strane neki drugi dobri ljudi iz susednih država, Srbije, ali i sveta su šleperima slali ono što su uspeli da prikupe u kratkom roku. Hvala na solidarnosti od srca, ubeđen sam da je svima njima nevažno da li će im Srbija ikada uzvratiti istom merom. Ono što su zaslužili od svih nas, odgovornih građana Srbije, kao znak zahvalnosti je da ne dozvolimo da pomoć koju su nam uputili bude sredstvo za bogaćenje bezdušnih otpadnika. Toliko bar možemo.

serbiafloods(foto: www.rts.rs, www.jrga.org)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s