Ustanak (28. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Nismo mi slepi da ne vidimo da je šteta od poplava ogromna. Neke procene kažu da iznosi… e, to sada namerno neću da izgovorim. Razumite, ne želim da širim paniku i defetizam. Neki stručnjaci, analitičari, su još pre objavljenih zvaničnih izveštaja o šteti izračunali u cent koliko iznosi ta šteta. Znam za neke od njih da nisu makli za sve vreme nepogoda jedan metar dalje nego što hvata polukrug dvojke. Idu toliko daleko da, sve se utrkujući ko će pre, prognoziraju visoku inflaciju, porast cena hrane, usluga, komunalija, pad životnog standarda građana i to za tačno, opet neću da kažem koliko, procenata. KO je to u Srbiji lud da to i bez njih ne zna. Razorena privreda i poljoprivreda ne obećavaju mnogo ove godine. Ali, dragi Analitičari, nije naš narod Princeza na zrnu graška, Uspavana lepotica, ili Petar Pan. Vidi narod sve i nada se većoj krizi. Ali nemojte da nas na to podsećate svaki dan vatreno skrojenim izjavama u kojima kao da priželjkujete da Srbiju tek čeka smak sveta gori od „Tamare“. To pravo, ako se pravom može zvati,  ne želimo da koristite. Niko vam ga neće uskratiti ali mnogo ljudi će zaobići vaše prognoze u širokom luku, bar zbog boljeg duševnog zdravlja. U trenutku kad je Srbija umorna od loših vesti, uopšte nam ne fale te kataklizmične. Trebaju nam prave, istinite vesti protkane bar mrvom optimizma da, iako je teško, mi sve možemo uraditi. Uverite se, zar nije bolje da umesto kukanja, svako od nas pravi konstruktne planove o tome kako najbrže i najbezbolnije sanirati štetu. Dozvoljeno je i maštanje u velikim količinama. Ako nešto mnogo želiš, to se i ostvari. Ja želim da krene obnova, da se manemo pesimizma, zasučemo rukave, naoštrimo alat, udružimo snagu i sredimo porušene i preplavljene gradove koji čekaju nas, a ne analize Nije loše da budemo kao onaj izmišljeni lik iz urbane legende, Pera, koji je skočio tri metra u vis. Kad su ga pitali kako je to uspeo kad je to nemoguće, odgovorio je da mu to niko ranije nije predočio. Nije teško razmišljati kao Pera, još je lakše uraditi nešto nemoguće, samo ako to hoćemo. A hoćemo. Dobro jutro!

2

(foto: www.rtv.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s