Ustanak (29. maj – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Iz dana u dan vesti nam pokazuju da je racionalizacija troškova države ozbiljno shvaćena; ozbiljno da, racionalno… prosudite sami na primeru. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će 263 službena automobila od danas biti u prodaji, a da će sav prihod otići u gradski fond za zbrinjavanje i sanaciju štete od poplava u gradskim opštinama. Automobili, mahom stariji jugići, lade i srednje/niže klase iz voznog  parka, biće ponuđeni na prodaju sledeće subote, a od sutra će svi zainteresovani građani i potencijalni kupci moći da vide vozila na Parking servisu pored Buvlje pijace. Grad se tako odrekao 30% svojih vozila, pa čak i jednog „krajslera“ za čije registrovanje je potrebno oko 270.000 dinara. Em racionalizacija troškova, em humanitarne svrhe. Utopijska logika.

Međutim, koliko god zvučalo neotesano u ovom trenutku, pitam se da li je potrebno da SVE i SVUDA bude usmereno u humanitarni fond. Apsolutno podržavam da se solidarnost, pomaganje i humanost nastavi, ali – zar je prodaja kola građanima koji su ih posredno i platili, način rukovodilaca da izraze humanost na delu, kao da je novac njihov, privatan? Zar nema Domova zdravlja čiji je grad i osnivač, Hitne pomoći, naselja na periferiji grada, gde vape za bar po jednim automobilom? OBAVEZA grada je da sanira posledice od poplava, a ne humanitarna aktivnost. Obaveza gradskih preduzeća je da pružaju usluge što je bolje moguće, i sigurna sam da bi novac od prodaje automobila našao svoju namenu i na drugim mestima.

Većina tih vozila, s obzirom na ograničena sredstva za održavanje, parkiranje na otvorenom, veliki broj kratkih vožnji, veliki broj godina (godine automobila se računaju za službeni auto kao broj godina x 2,5), i veliki broj vozača koji ih je koristio, ima zaista malu, skoro nikakvu vrednost za nekog novog vlasnika. Jer, naravno da su ostalih 70% koji nisu na prodaju, novi, lepi, skupi i, i dalje, gradski. A iza ove licitacije, mogla bi da dođe na red licitacija viška nameštaja iz JKP (kakvog tu tek krša imamo), pa višak računara i štampača (kakvi bi se tu tek antikviteti našli)… a na kraju i licitacija zaposlenih! Da ih kupe dobrostojeći privatnici.

Dobro jutro!

1

 

(foto: www.freeenterprise.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s