Uranak (8. jun – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

CRTICA – reklamokratija

U prolazu između dva reda prodavnica začuh „Hej ti!“. Hitro se okrenuh, ali… nigde nikog!

Sad, u mojoj porodici nije bilo ludila, mada sam siguran da su neki moji postupci i bili tako okvalifikovani od strane uže rodbine. Relativno skoro sam bio kod očnog, sem blage infekcije, ništa strašno. E, sad, činjenica da kod stručnjaka za uho, grlo i nos nisam išao… ne pamtim. Jeste, stalno slušalice na glavi, glasna muzika, radio i tako to. Ali, valjda bih trebao slabije da čujem, a ne da razvijam super-sluh, ponadah se nesmotreno.

„Hoćeš jedan sladoled!“, prenu me iz mog razmišljanja – frižider za sladoled! Nije bitno koja firma, ali trenutno mi laknulo. Nisam lud, nisam razvio super-sluh, samo su se dosetili lukavo da vas na ulici „vabe“ snimljenim glasom koji dopire iz ledenog sanduka.

Ne znam da li ste čitali „Reklamokratiju“ Frederika Pola i Sirila Kornbluta, ali u tom svetu vlada „agresivna reklama i teško da možete da prođete ulicom a da vas ne „napadnu“ najrazličitiji sistemi prodaje proizvoda – zvuk, svetlo, mirisi…

Eto, doživesmo i skroman početak jednog takvog društva. Ja se, zamalo, sit ne ispričah sa frižiderom za sladoled, a ne sumnjam da će doći dan kada će me isti hvatati za ruku i nutkati „Jedan na štapiću i ovo porodično pakovanje“. To što u stanu nemam ni kučeta ni mačeta, njega neće zanimati.

Kao što ni tete koje me godinama uporno zovu telefonom da me podsete da je vreme za servis mog klima uređaja. Priznajem – po tom pitanju sam neodgovoran. Nikada ga nisam čistio, ali smatram da je olakšavajuća okolnost ta što klima uređaj ni nemam!

2

(foto: presidentemedici-rondonia.olx.com.br, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s