Uranak (15. jun – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

 

Posle sunca uvek dođe kiša. Bar je tako do sada bilo u kasno proleće.  Bila sitna ili krupna, topla ili hladna, dosadna ili romantična, uvek nam nametne jedno jednostavno pitanje: Gde mi je kišobran? Pravilo koje je nepisano glasi da koliko god puta ga poneli jednom će se ipak desiti da ga nemamo baš kad krene kiša. Tada na scenu stupaju prodavci kineskih jeftinih modela koji traju taman koliko i jedna kiša. Izrađeni od materijala sumnjivog kvaliteta bukvalno drže vodu dok oblaci odu. Ali to je slučaj samo ako nema košave. Garancije ionako nema pa je potpuno svejedno koliko će poslužiti svrsi. Samo neka je jeftino. Skuplji modeli su petnaestak puta skuplji u proseku od popularnih „kineza“ i trebalo bi da ih umesto u kantu za smeće odnesemo majstoru za kišobrane ili amrele koji će zameniti žicu, pohvatati pocepane niti, ispraviti držač ili utegnuti ručku. Međutim, to se uglavnom ne dešava, a jeftini kišobrani su proterali popularne kišobrandžije i sada se ti preostali majstori ovde u Srbiji mogu posmatrati kao nacionalno blago. Opravka se ne isplati pa ovo zanimanje nepovratno odlazi u prošlost. Da li ste se zapitali koliko je još ljudi ostalo bez zanimanja? Jednostavno, okolnosti se promene, dođe do sistematizacije, racionalizacije i „ilizacije“ i gotovo.

1

 

Uzalud daktilografima stotine otkucaja u minuti, kad danas svako bode po tastaturi kako zna i kako ume. Mnogi samozvani majstori koji se razumeju u sve poslove proteruju one školovane čije usluge jesu skuplje ali i kvalitetnije. Samo neka je jeftino. Znam i za mnoge divne učitelje, nastavnike, vaspitače koji su ostali bez zanimanja, pa i radnog mesta, jer im kvalifikacija koju su imali u jednom trenu nije bila dovoljna za posao za koji su se školovali i pripremali. Takav zakon izglasan.  Zamenili su ih oni sa fakultetskim diplomama ali bez usvojenih znanja iz metodike i praktike ali i ljubavi za rad sa decom, pa nije ni čudo što nam generacije odrastaju prihvatajući model kojim se do uspeha stiže prečicom. Prečica može da bude od koristi ako se negde mnogo žuri, a da li se nama žuri i više nego što možemo da izdržimo, a da nam se ne zavrti u glavi od pogleda u stranu na kojoj  ćemo videti šta smo olako napustili i zapustili. Sagledavanje cilja kojem stremimo ali i mogućnosti da stignemo do njega valjalo bi da bude početak spoznaje gde smo i šta hoćemo danas. Da li smo cilj već  postavili ili čekamo da ga neko nametne pokazujući put do njega krećući se prečicom. Ko će ga znati. Dobro jutro!

(foto: girlinczechland.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s