Ustanak (18. jun – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

 

Na početku beše pejdžer, za njim SMS pa MMS. Onda se pojavio mejl. Svi smo ga otvorili jer je to bilo kao da živite u kući bez adrese. Posle mejla je stigao čet.  Uz čet su se pojavile kamerice, pa onda čuveni Skajp, pa Fejsbuk sa mesindžerom za brzu razmenu poruka. Ovom prilikom neću da idem u tehnološku budućnost jer ko zna šta nas u njoj još čeka. Voleo bih da romantično opišem jedan od divnih gestova moje prijateljice koja mi  je sa odmora poslala pravu razglednicu, veličine 9 x 13 centimetara, luksuzno opremljenu, sa nekoliko fotografija turističkog mesta iz kojeg su stigli  pozdravi, natpisom i zlaćanim okvirom. Sa druge strane te karte, prelep rukopis, onako baš gospodstveno pisarski i par jednostavnih rečenica uz kratak raport o vremenu i odličnom provodu. Osetio sam potrebu da se u mislima, zahvaljujući mašti,  iznenada probuđenoj, na tren nađem u mestu gde je ta razglednica boravila i u čijim rukama je bila dok nije stigla do mene.  Imate li vi možda naviku ili potrebu da se dragim ljudima javite razglednicom, ponekad? Ako je odgovor potvrdan, onda ste vi posebna sorta ljudi. Evo i zašto.

Za to vam treba malo truda.  Prvo krenite u izvidnicu. Obiđite što je moguće više mesta gde prodaju razglednice. Svaku pogledajte pažljivo. Ne zalećite se, ne kupujte prvu na koju naletite. Birajte one koje najlepše predstavljaju mesto u kome ste trenutno. Kupite, ali zamolite i da vam na račun dodaju i poštansku markicu. Tu obično nastane problem jer vas trgovci upućuju u najbližu poštu, a to može da bude i podalje od mesta gde kupujete.  Nemate kud. Krenite u poštu, tamo kupite markicu, a onda opet šetajući, pronađite neko lepo mesto za odmor najbolje baštu nekog mirnog i pustog restorana. Tu, u debelom hladu, iznesite pribor, olovku, razglednicu i markicu. Dok budete srkutali omiljeno piće, smišljajte što jezgrovitiju poruku jer razglednica ne trpi veliko raspisivanje od „Kulina bana“.  Unesite tačnu adresu, ne zaboravite ono „primite puno pozdrava“ i zalepite markicu. Vratite se do pošte, ubacite čestitku u sanduče,  i ako nije prošlo dva po podne, čestitka istog dana kreće svoj put do odredišta navedenog na adresi.

Putovaće dan, dva ili tri, zavisi od poštanske ekspedicije, i sigurno će presedati iz kombija u voz, ili autobus, sve do ruke poštara koji će je uručiti verovatno zbunjen pitanjem: Ko još danas šalje razglednice? Šalje fin i kulturan svet, oni što imaju vremena, što su na odmoru da bi se odmorili, što nisu zavisni od smart telefona, i što su vam iskreni prijatelji koji u svakom trenutku pomisle na vas. Mislite o tome ako i vama stigne razglednica ovog leta. Pamtite, pa razglednicom vratite. Dobro jutro.

1(foto: www.youthedesigner.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s