Ustanak (2. septembar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

Srbija je zemlja čuda. U njima živimo mi, čudni ljudi. Umemo iz iskustva stečenog tokom decenija čuda da uočimo da je nešto čudo, ali to isto čudo ne umemo da rasčudimo da više ne bude predmet zgražavanja cele nacije.  Ima bezbroj primera gde zavrtimo glavom i procedimo kroz zube da to više i  nije čudo.  Čudo je da se samo u Srbiji, recimo, neka usluga obračuna 15 dinara, a prilikom plaćanja naplati 65 jer sama usluga prebacivanja novca tri puta premaši iznos uplate. Čudo je da prinudni izvršitelji za dug od 170 dinara za neplaćenu struju, naplate preko šest hiljada dinara na konto svojih zaračunatih usluga i naravno čuvenih zateznih kamata. Čudo je i da nas u autobusima GSP-a, kontrolori edukuju da kupljene karte poništavamo na validatorima a ne da se vozimo mufte. Čudo je i da ćemo imati sudije koje će strepeti od ocenjivanja uspešnosti svoga rada tako da, ako ubuduće bude pomaka u rešavanju decenijski zapostavljenih predmeta, biće i  to čudo. Notara imamo tri puta manje nego što je to propisano i to je takođe čudo. Kako će se to rasčivijita sam Bog zna.  Čudili smo se da policija radi svoj posao odgovorno i temeljno,  naročito u bolnim slučajevima koji su nas sve ostavili u nemom čudu. Takođe, čudo je i da smo šumokradicama nazvali  bandu koja je napala našu policiju u gudurama Kuršumlije. Čudno nam je da i nam komšije Hrvati daju titulu predvodnika reformi u regionu a nama se čini da je bankrot još onomad zakucao na vrata države čiji smo građani. Ne mogu više da se čudim.  Čudo je da sva čuda ovde žive tri dana u čekanju nekog sledećeg, kojem ćemo se čuditi i dok zalud trošimo vreme. A jutros valja i ustati.  Šta se čudite, već je vreme za ustajenje. Čudo. Dobro jutro!

1(Foto: absurde.over-blog.net)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s