Ustanak (11. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Nastavlja se akcija suzbijanja šverca u vozilima gradskog prevoza. Daleko bilo da se u njima vrši neka nedozvoljena preprodaja mađarske kobasice ili kačkavalja, vozila gradskog prevoza su postala mesta okršaja putnika bez karte i kontrolora koje fizički podržava i komunalna policija. Neverovatne scene, opravdanja, svađe pa i tuče prate društveni život u gradskim vozilima za javni prevoz. Lično, bio sam u prilici da budem u ulozi kontrolisanog putnika. Sve je bilo po propisu. Mladić u beloj majici sa velikim natpisom KONTROLA mi je prišao i pristojno zatražio kartu. Pružio sam mu uredno validiranu povlasticu, a on je nakon provere sa nekom radošću u očima zahvalio. Čak se i čini mi se nasmešio. Valjda je bio srećan da je izbegao situaciju u kojoj mu objašnjavam da mi validator nije prihvatio inače ispravnu kartu, ili da sam bez posla pa ne mogu da platim, ili jednostavno skočio i tresnuo bubotku pravo u lice. Po drugom scenariju SMS porukom se okupi ekipa koja nasrne na nesrećnika sa validatorom i izgazi ga kao krpu. Ne misle oni na to da je veoma moguće da je samo muka naterala ovog kontrolora mučenika da zatraži nezahvalan posao na kome može i glavu da izgubi. A zašto smo prestali da plaćamo prevoz? Suštinsko pitanje je da li bi se nešto promenilo ako bi cena karte bila niža? O tome niko ne razmišlja, a vrlo dobro se sećamo priča od pre dve godine kad su nas ovi sadašnji ubeđivali da je taj sistem u stvari poluga za bogaćenje onih što su zajahali kao dahije pa pljačkom ne daju poštenom svetu da živi. Po principu „uvek može da bude gore“ smanjili su i broj vozila, radi se na uštedi, konsolidaciji večitog gubitaša GSP-a, i obećali da neće podizati cenu prevoza. Mala je to uteha za one koji su uredne platiše, a pobeda za one koji veštim manevrom prelaze iz vozila u vozilo izbegavajući kontrolore raspoređene širom grada. A dovoljno bi bilo samo obavezati sva privatna i državna preduzeća koja isplaćuju radnicima troškove za prevoz na ruke da to uplaćuju direktno GSP-u. Čak se na veći broj mesečnih karata dobija i popust, ali za to još niko ne haje. Deklarativno smo za uštede a onda nam iz Ministarstva spoljnih poslova dojave kako ambasadori imaju astronomske plate u zemljama gde su ti iznosi u stvari prosek srednje klase. I šta da se radi? Da li je rešenje da se kontrolori i dalje upošljavaju za mizernu platu služeći kao džak za boks drskim, bahatim i agresivnim kabadahijama kojima još uvek ni komunalni policajci ne mogu da stanu na kraj. Da li to ima izgleda na uspeh, što će reći, manji broj putnika bez karte? Ja ne verujem. Probajte sa kartom koja je jeftinija, bar mesec dana. Značilo bi nam. Dobro jutro!
5

(Foto: getosrbija.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s