Ustanak (17. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić
Ako ste se jutros probudili u svom krevetu imali ste sreće, bog vas je pogledao. Nije lako a ni verodostojno opisati patnju ljudi koji su doživeli nezapamćene vremenske neprilike na istoku Srbije. Opet je na ispitu naša solidarnost. Tekija je novi Obrenovac pišu novine a mi dodajemo da još uvek nismo videli taj novi Obrenovac i pored zaklinjanja zvaničnika da će svi ugroženi dobiti krov nad glavom do zime. Obnova majskih poplavnih stratišta nije se pošteno zahuktala a već se mora misliti na to kako pomoći ugroženima koji u strahu, bez nade, promrzli i šćućureni u nekom sabirnom centru brigama i neizvesnošću lome glavu kako i gde prezimiti. Srbija hoda ivicom bankrota i teško može sama da pomogne bez pomoći sa strane. Donatori iz sveta su sigurni taman koliko i vrbov klin, a na solidarnost stanovništva nezahvalno je računati. Ovde se i drva prodaju na kilogram. U Kraljevu je kilogram cepanica 12 dinara na pijaci. Za to vreme advokati stupaju u generalni štrajk. Nezadovoljni su porezom koji im je odredila država pa neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja, niti će obavljati druge pravne poslove sem oročenih poslova kao što su pisanja žalbi ili vanredni pravni lekovi. Ja za svog života još ne upoznadoh siromašnog advokata, ali možda nisam društveno aktivan pa se ne razumem u problematiku jednog od najprofitabilnijih zanimanja u nas. Dovoljna za ilustraciju je narodna priča u kojoj mladi sin advokat nadmeno prebacuje ocu takođe advokatu da je neki njegov stari predmet „kruške na međi dve njive“ rešio za dva ročišta dok je ostareli otac to razvlačio pet godina. „E, moj sine, ta je međa tebe školovala„. Ako se uzme u obzir srpski inat onda advokati nemaju brige oko toga da im država neće izaći u susret i vratiti paušalce. MI ćemo je sami naterati ukoliko tuđa kruška nikne na našoj međi. Više od toga nam ne treba. Dobro jutro.
1(Foto: nagps.org)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s