Uranak (4. oktobar – crtica)

piše: Ru Šavr

Les Miserables Crtica

 

Srbija je osvojila „bronzu“ u izboru za najjadniju državu. Da, baš ta reč – JADNO – je adekvatan prevod upotrebljenog parametra za merenje određenih ekonomskih pojmova koji je objavljen na sajtu američkog Instituta „Cato“. To su inflacija, nezaposlenost i kretanje bruto domaćeg proizvoda. Na listi je 90 država, od kojih je na poslednjem, najmanje jadnom mestu Japan. Na prvom mestu je Venecuela, zatim Egipatm pa mi. Posle Srbije tu su Argentina, Španija, Grčka i druge jadne zemlje…

Zanimljivo da na listi nema npr. Kube, Hrvatske, skoro svih afričkih i mnogih južno-
američkih država. Još zanimljivije je da oni upoznati sa ekonomskim pitanjima tvrde da su istraživanja ovog instituta sporna i u direktnoj vezi sa time koliko je neka zemlja „u ljubavi“ sa Sjedinjenim Državama. I bez toga stvar je sporna sama po sebi. Ispada da se od Srbije bolje kotira Ukrajina, Irak ili Paragvaj u kome na istim pijačnim tezgama deca prodaju čarape, kokain i kalašnjikove.

1U ovoj temi problematičan je termin Misery jer uz njega kao da zaboravljamo na ekonomske kriterijume kojim se istraživanje vodilo. Tu je i misteriozni izostanak mnogih država sa spiska, te sve postaje problematično pa se ovde više ne bih zadržavala. Vratila bih se na bronzani „jadnitet“ Srbije. Jesmo jadni, veoma, hajde da se ne lažemo, šta više u nekim kategorijama bismo mogli težiti i nekom sjajnijem odličju od bronze. Pa, to su desetine kategorija… Pogledajte samo korupciju, zapošljavanje partijskog kadra u državne institucije, cenzuru medija, huligane koji su u sprezi sa vlasti, broj članova rodbine koji idu na službena putovanja, broj zaposlenih u državnim institucijama koji (ne) govore neki strani jezik, makar engleski i još mnogo, mnogo toga. Dakle, naše mesto na listi je realno ali su kategorije pogrešne.

Vreme je da otvorimo oči i kažemo dokonim istraživačima Instituta „Cato“ da naprave takmičenje u pomenutim kategorijama, a da mi, ako je uopšte potrebno, podmitimo gde
treba i na idućem spisku dobijemo zasluženu zlatnu medalju.

(Foto: www.healthshire.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s