Uranak (5. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Nedeljom ujutro pijemo kafu, listamo novine, proveravamo poštu, slušamo muziku, idemo u pozorište ili posećujemo prijatelje. To kažu oni koji rade za državu. Nedeljom idemo na posao, radimo kao da je svaki drugi radni dan. To će vam reći oni što moraju da rade iako im zdravstvena knjižica nije overena, a u radnoj nemaju poslednjih 14 godina upisanog staža. A šta bi, da ih neko pita šta one rade nedeljom, rekle prosečne srpske domaćice? Njihova deca bi rekla – ništa a one bi objasnile kako nedeljom smišljaju načine kako da prežive do one naredne, i tako u krug već dugo vremena.  Dok, čekajući bolje dane, jurimo na sve strane u borbi za goli opstanak, one, domaćice-mađioničarke, lome glavu kako da napune stomak deci i nama muževima. Čuo sam da se vratio „embargo kolač“ iz devedesetih i to na velika vrata. To je onaj izum naših majki gde sa šoljom brašna, ulja, šećera i s dodatkom samo jednog jajeta cela porodica uživa u izdašnoj čaroliji. Ajvar je ove godine slaniji i osim skupe paprike u njega dodajemo plavi patlidžan. Razmera je skoro pola-pola. Dodaje se više soli i više ljutih paprika da bude teže omazati teglu za jedan dan i da, brate, ostane i za zimu, a ne sada sve da se smaže.

Takođe, vratio se i ćušpajz koji su pre rata jeli samo srčani bolesnici. Treba da bude što više različitog povrća, ali se sada pazi da ih, uz krompir i šargarepu, obavezno budu bar još  dve vrste za kombinovanje tokom  cele sedmice. Novi bezmesni specijalitet  u većini srpskih domova. Skuva se u velikom loncu od bar šest kila. Strpa se crnog luka, krompira, šargarepe, proprži sa sojom i cepaj. Može i sezonska salata od maslačka, ima ga preko cele godine. Ko ima, doda kocku goveđe supe da zamiriše na meso. Hleb se mesi od crnog brašna jer je ono iz džaka jeftinije, a uz dodatak sasvim male količine sitno seckanih semenki bundeve ili suncokreta postaje baš kao onaj u radnji, zapakovan u celofanu. A  danas je četrnaest godina od demokratskih promena u Srbiji od kojih smo očekivali sve samo ne ono čime jutros glavu lome srpske domaćice: Kako da nam samo napune stomak, čime god bilo? Dobro jutro!

2

(Foto: www.haoss.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s