Ustanak (9. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Odzvonilo je pušenju. Gotovo je pušači sa uživanjem na ma kom javnom mestu. Hteli smo u Evropu, e sada je došlo vreme za usvajanje zakona kojima ćemo se bar malo približiti standardima koji tamo uveliko važe. Obaveza proizvođača cigareta u Srbiji biće ilustrovano prikazivanje kampanjskih poruka o štetnosti duvanskog dima i to u većem formatu na svakoj paklici, a i ugostitelji više neće smeti da tolerišu „samo jednu uz kafu posle ručka“. Ostaju mesta koja nisu javna, dakle šume, gore, livade, pašnjaci, njive i proplanci. Ima to mnogo  dobrih strana. Na primer, strastveni pušači će se masovno iz gradova i takozvanih javnih prostora preseljavati u sela, gde će čak možda i sami proizvoditi duvan. Takođe, država će povećanjem cene akciza, dodatno opteretiti cenu paklica cigareta, olakšavajući mlađoj i siromašnoj populaciji da se lakše i brže odrekne uživanja u nikotinu. Kafedžije će plaćati manje poreze jer pušači neće ispijati kaficu bez dozovole da uz nju nadenu i čibuk dima pred očima. Biće manje posla za trafikante. Uspeće samo šverc po buvljacima, ali zarada će ići samo malom broju onih koji stisnu petlju da se njime bave.
1Proizvođači cigareta će pretrpeti velike gubitke i jedan po jedan kupiće svoje prnje i tražiti tržišta gde se sme slobodno duvaniti na svakom mestu. Manje para u budžetu od poreza na duvan neminovnost je na koju će ova i neke buduće vlade morati da računaju.  Dobrih strana je mnogo više i sve su u službi zaštite zdravlja ali i okoline.  Biće manje bolesnika kojima su cigarete narušile zdravlje, pa će i zdravstvo uštedeti na lekovima. Ima i ona druga strana… Nekima su cigarete sredstvo za eliminaciju nervoze, pa će to dodatno opteretiti psihijatrijske ordinacije, uvećati broj izdatih recepata za sedative, i povećati potražnju za psihijatrima na tržištu radne snage. Ko je pušio pušio je, ko puši, pušiće i dalje. I cela ova priča neće imati smisla šta god nam Evropa zapovedala makar to išlo i u našu korist. Dobro jutro!

(Foto: naiise.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s