Ustanak (10. oktobar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Jedna od asocijacija na jutro su svakako, pored jutarnje kafe, i novine. Ako kupujete novine, pitanje je koje? U svetu se podrazumeva da dnevi listovi “naginju” određenoj političkoj opciji, i to ni ne kriju, ali se trude da prenose informacije i o drugoj strani. Naša štampa se, uglavnom, polomi objašnjavajući nam da su nezavisni. E, sad, koliko je moguće biti nezavisan, i, možda važnije pitanje, nezavisni od čega?

Da krenem redom… Ima novina kod nas koje su, recimo, potpuno nezavisne od činjenice da bi trebalo da plasiraju proverene informacije. Pretpostavljam da je veoma teško poslušati ono pravilo provere veodostojnosti informacije na dva ili tri mesta, izvora. Nemaju vlasnici novac da plate dovoljan broj novinara, pa jedan radi posao za dvoje ili troje, tako je ekonomski isplativo. A taj jedan mora da razmišlja o tiražu, i bombastičnom naslovu, a ne da traži potvrdu vesti.

2Zatim, pojedine novine su potpuno nezavisne od osnovnih pravila pristojnosti. U skladu sa zahtevom da se postigne što veći tiraž i uticaj. A pristojnost nije atraktivna. Ko će još da gleda obučenu pevačicu? Ili da plati novinu koja piše analitički tekst o radu nekog ministra ili političara, kad narod više zanima da li taj političar ima ljubavnicu ili ne? Zašto pisati o predstavi nekog glumca, kada je daleko jednostavnije razvlačiti danima ljubavnu aferu tog istog glumca?

Nezavisnost nekih dnevnih listova se tu, naravno ne završava. Nezavisni su i od pravopisnih pravila, uzdržavanja od svesnog plasiranja dezinformacija, vođenja prljavih kampanja, izvrtanja i prevrtanja ove naše stvarnosti. I, sad, pored toliko nezavisne štampe na našem tržištu, tamo nekome iz Evropske unije padne na pamet na nas kritikuje kako nema dovoljno medijskih sloboda. Pa svašta!

(Foto: www.ibosj.ca, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s