Uranak (11. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Put „Kekende“  danas će krenuti čuveni voz Romantika. Ovaj turistički karavan je najavljen pre neki dan, uz detaljnu satnicu aranžmana koji obuhvata prevoz, razgledanje Kikinde i  uživanciju na Danima ludaje. Mnogi su na društvenim mrežima osuli drvlje i kamenje po pruzi kojom će se kretati Romantika do Kikinde skoro pet i po sati ako ne i više.  To znači da će stara mašina put od oko 130 kilometara prelaziti brzinom od  oko 25 kilometara na čas. Pa šta? Ionako je to romantična kompozicija koja bi svoje putnike trebala da vrati u stara, neki kažu, i dobra vremena. A u tim vremenima, naše bake i dedovi, putovali su do svojih udaljenih rođaka satima bez gunđanja, presrećni što će sa njima provesti dan-dva u opuštenim razgovorima i čašćavanju. Bilo je logično da vozovi kreću u ponoć, ili koji sat ranije, da bi se sutra za dana stiglo do odredišta. S obzirom na to da su iz volovskih zaprega, čeza i fijakera ulazili u gvozdenu alu koja ispušta paru a ždere ugalj, putovanje od 30 do četrdeset kilometara na sat bilo im je ravno avanturi. Nosilo se obično mnogo stvari, poklona, flaša, tegli, i hrane. U prelepe blistavo čiste šarene kuhinjske krpe umotavao se domaći, tek ispečeni hleb. Uz hleb, išao je zastrug sira i kajmaka u drvenoj posudici, a potom i nekoliko kuvanih jaja. Sve bi ukrasila pečena kokoška. Obavezno bi se odnekud pojavila posudica koja je ličila na slanik. Kolači se nisu nosili.

3Čim bi se smestili u kupe III razreda, na drvena sedišta, voz bi uz škripu šina i pisak sirene hvatao zalet. Zalet su hvatale i naše bake i deke ali, na hranu. Svako bi na koleno prostirao krpu, na nju komad pogače ili hleba, parče sira, oljušteno jaje i meso. Tu se morao da poštuje red. Muški su dobijali batak i karabatak, a žene belo meso, krilca, vrat, i trticu. Posle obilnog obroka, kretalo je hrkanje do prvih sunčevih zraka, a tada bi se, po buđenju, raspričali o tome šta su ostavili kod kuće, da li će stoka biti namirena, krave pomužene, a pilad i kokoške pušteni napolje. Što je putovanje duže trajalo, tako su se topile zalihe hrane, ali za utehu je služilo saznanje da ih tamo negde već čeka gotova supa, rinflajš, čorba,  sarma, pečenje, kolači i torta. Bilo je tada vremena za sve, vozovi nisu bili brzi a nisu ni kasnili, a putovanja su se najčešće planirala po okončanju jesenjih radova. Takva su vremena bila. A kakva su vremena danas? Ko jutros pije kafu dok zvera po statusima i fotografijama na Fejsbuku  taj sigurno ne razmišlja kako da se vrati u prošlost već kako da  još brže putuje  internetom.  Kuda, to sam bog zna. Dobro jutro! J

(Foto: www.panoramio.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s