Ustanak (15. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Jutro je pametnije od večeri, kaže stara poslovica. Ono sinoćnje dešavanje na stadionu Partizana, ostaće upamćeno po skandalu koji je potresao Balkan. Dve reprezentacije država koje nisu presrećne što su susedne, trebalo je da odigraju fudbalsku utakmicu. Fudbal je na žalost bio u poslednjem redu gledališta željnog poravnanja računa starijih od pradedova fudbalera koji su trebali da pokažu svoje umeće. Albanska zastava, sa elementima geografske karte velike Albanije, na letelici zvanoj dron objavila je haos. Fudbaleri su shvativši svoju ulogu nacionalnih predstavnika sa srpske strane hteli da zastavu dohvate i sklone, što je Stefan Mitrović i uspeo, a albanski s druge da istu preotmu i odbrane. Gledaoci, frustrirani kosovskim ranama, osetili su poniženost koju su provokacijom izazvali mračni umovi neke tajne laboratorije za izazivanje mržnje među već zakrvljenim balkanskim narodima. To je izazvalo opšti metež, upadanje na teren, psovke, uvrede, i verovatno još po koješta što nismo mogli da vidimo u direktnom prenosu.

1Dron je leteo, činilo se čitavu večnost, a bezbednost se potpuno urušila što je dokazao i snimak reportera RTS-a Predraga Strajnića koji je morao i lično da interveniše protiv jednog navijača koji je u kameru slao poruku premijeru Srbije. Mora da je bukvalno shvatio njegovu izjavu od pre neko veče da prihvata da bude kriv za sve što je loše u Srbiji. Utakmica nije odigrana, policija oko stadiona je imala pune ruke posla sve do ponoći kada su albanski fudbaleri napustili stadion. Svesna politička provokacija porukom da će Albanija biti „velika“ predstavlja izazov za neke buduće susrete visokog rizika. Ne smem ni da pomislim kako je sužnjima u kosmetskim enklavama koji bez zaštite čekaju rafale, bombe, ili hapšenja „zbog ugrožavanja kosovske bezbednosti“ a nakon ovakvih orgijanja kojima se tako lako mobilišu ekstremisti. Krivac za ovaj neviđeni skandal je navodno brat albanskog premijera koji je zbog štrajka advokata kako pišu neki mediji već odleteo za Tiranu. Napravio je incident i pobegao zaštićen navodno američkim pasošem. Naša je jedina krivica što još uvek ne računamo na sve faktore rizika koje nose ovakve utakmice pa recimo protiv-vazdušnu odbranu nemamo na stadionima. Pitam se samo šta bi bilo da je umesto zastave o dron bio okačen eksploziv ili bojni otrov? Ne želim ni da saslušam odgovor ako ga neko zna ovoga jutra. Kako da vam poželim dobro jutro?

(Foto: Printscreen Youtube)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s