Ustanak (16. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Meteorolozi prognoziraju kišu, a njima kiša neće zasmetati da pokažu šta umeju. Skoro trideset godina Srbija nije bila u prilici da prikaže sledbenike heroja oslobođenja i time potvrdi da i dalje prema njima gaji iskreno poštovanje i čuva duh slobodarstva. Dolazak predsednika savezničke države koja je ubrzala oslobođenje od fašista samo je jedan od povoda da predstavimo svoje potencijale današnjice. Uprkos glasovima iz sveta ali iz Srbije da nam je vojna parada nepotreban trošak, veliki broj građana izražavao je proteklih sedmica veliko zadovoljstvo što će posmatrajući svoju vojsku na kopnu, na rekama i u vazduhu osetiti ponos što i pored decenijskog urušavanja vojske i njenih potencijala imaju čime pred seni svojih predaka pobednika u Drugom svetskom ratu. Srbija kao da je zaboravila da je bila na strani protivnika fašizma. Smatralo se da je to bila pobeda komunizma a sve što bilo u vezi s propalom ideologijom trebalo je proterati iz kolektivnog pamćenja pobedničke nacije.

1Uprkos trenutnoj poziciji na međunarodnom planu, Srbija pokušava da balansira između čekića naizgled moćnog zapada i nakovanja sve jačeg i bogatijeg slovenskog istoka, a posledice nesvrstavanja ni na jednu stranu do kraja nije jednostavno prognozirati. Ukoliko se ne reše međusobni direktni sukobi velikih, Srbija lako može da ostane bez oslonca, između dve stolice na kojima trenutno sedi. Uzdajući se u sreću i diplomatsko umeće, potražimo rešenja za budućnost zagledani u slavnu prošlost, u isto vreme iskreno posvećeni uspomenama na pretke oslobodioce koje nećemo terati u zaborav zarad kratkoročnih političkih interesa i podilaženja onima koji su moćni na svetskoj sceni i spremni da istorijske činjenice obrću u skladu sa vlastitim ciljevima. Neka nam je sa srećom. Dobro jutro!

(Foto: Vojska Srbije/RTS)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s