Ustanak (17. oktobar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Beograd se polako budi, kreće novi dan. Grad koji volim jer ima „ono nešto“. Ne da se. Postoji. Često pokušavam da zamislim kako je disao pre sto, dvesta ili petsto godina. Kako su tada izgledala jutra, ko se prvi budio. Istorija Beograda se vidi. On ne  krije svoje ožiljke i bore. A ima ih.

Juče je, vojnom paradom, obeleženo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vojnici su marširali, vijorile su se zastave. Pre 70 godina i na jučerašnji, ali i na današnji dan trajale su borbe u ovom istom gradu. Beograd je bio slobodan posle šest dana bitke, 20. oktobra, a građani su izašli na ulice da pozdrave oslobodioce posle 1287 dana okupacije. U borbama su poginula 2953 borca Narodnooslobodilačke vojske i oko 960 crvenoarmejaca.

Danas je teško zamisliti na su na Autokomandi vođene borbe. Da je učitelj u penziji presekao provodnike i tako spasao Savski most. Da su ovim istim ulicama hodali ljudi koji su za slobodan Beograd ginuli. Možda nas je jučerašnja vojna parada podsetila na to. Ili je trebalo.

Dobro jutro!

1(Foto: www.ruskidom.rs, arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s