Ustanak (24. oktobar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Građani Srbije su sve gojazniji, i sve je više onih koji dan ne mogu da zamisle bez cigareta i alkohola, pokazalo je istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije, koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja. Svaki drugi stanovnik Srbije ne jede voće, a i sve je više ljudi pod stresom. Sad, reći će neki, nije nam bilo potrebno istraživanje, znamo to i sami. Neko drugi će možda konstatovati da se ipak dobro držimo, sve smo siromašniji, a ipak se gojimo. Ali, u tome i jeste problem. Nekada se podgojenost povezivala sa materijalnim blagostanjem, ko ima novac, taj ima i hranu, a sirotinja je mršava. Ali, to pravilo ne važi u savremenom svetu. Sada je obrnuto, bar prema istraživanjima koja su rađena u drugim zemljama. Siromašni su gojazni. A zašto? Zato što jedu hranu koja je jeftinija, koja nema hranljivu vrednost, ali nas zasiti. Poput brze hrane, peciva, industrijskih slatkiša… Ko se seća godina pod sankcijama, seća se i da smo se svi bili ugojili, jer smo jeli hleba i krompira, ko je i to imao.1

I, ako je već sve to tako, sledeće pitanje je, a šta sa tim? Da li možda ministarstvo ima neki plan kako da ovu situaciju promeni? Ili bi možda mi sami, posle ovakvog istraživanja, trebalo da pogledamo šta imamo u frižideru, da se zapitamo kada smo poslednji put pojeli, recimo jabuku, i da li nam je zaista teško da svaki dan pešačimo bar pola sata?

Dobro jutro!

(Foto: www.abcportal.info, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s