Uranak (26. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Jutros smo sebi produžili život, doduše dekretom, za jedan krug velike kazaljke. Ništa ne brinite, taj sat će nam opet oduzeti na proleće iduće godine, zadnjeg vikenda u martu. Tako je to. Nešto dobijemo, obradujemo se, a onda shvatimo da će nam to opet oduzeti. Jedno pitanje koje se nameće u vreme vraćanja sata jeste i da li odmah u trenutku možete da odgovorite koliko časovnika imate u kući? Hajde da se prisetimo. Zidni sat, stoni sat, ručni sat, sat na mobilnom telefonu, tabletu, računaru, laptopu, video rikorderu, radio sat, sat na tv teletekstu ili ispod znaka tv programa, sat na baterije, navijanje, struju, solarnu energiju, i ko zna kakav još. Većina satova poslednje generacije ima opciju da automatski podesi vreme u slučaju pomeranja kazaljki, ali neki nemaju tu opciju, pa se tumaranje i zbunjeno utvrđivanje koji sat radi tačno a koji treba pomeriti pretvara u šok za nerve. Organizam se takođe buni, jer nije baš lako pomeriti takozvani biološki sat koji bez greške odlučuje kad ćemo na počinak a kad u ustanak. Da li nam treba cela ova furtutma?

1
Rusi
su odlučili da sat pomere još ovaj put, i gotovo. Nema više. Baš ih briga za svet koji će to i dalje raditi. Neće Putin da svoje građane izlažu nepotrebnom stresu, a nisu nešto mnogo ni obogatili od kako menjaju vreme na svakih šest meseci. Jedan dekret i gotovo. Kod nas je drugačije. Mi smo od 1983. godine, kada je uvedeno letnje i zimsko vreme uštedeli milijarde, jer nismo trošili bespotrebno struju, povećali smo proizvodnju, uvećali broj zaposlenih, povećali plate i penzije višestruko, povećali standard građana, zemlju rešili svih dugova, postali ekonomska sila, stožer Balkana… Šta se čudite? Ovo vam izgovara čovek koji je juče kod trafike video parkiranog fiću iz kojeg je izašao Hajduk Veljko noseći pun kofer knjiga sa urpavo završenog Sajma knjiga svojoj dragani, Čučuk Stani, koja ga je nestrpljivo čekala na terasi stana na stošestom spratu penthausa smeštenog u Bara Veneciji šireći veš na terasi. Samo da znate s kim imate posla. Dobro jutro!  

(Foto: www.freerangekids.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s