Ustanak (28. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Počela je sezona slava u Srbiji. Juče je bila Sveta Petka. Uskoro će Sveti Luka, pa Mitrovdan, Đurđic, Nikoljdan, sve do kraja januara i Svetog Jovana. Ako slavimo onda moramo u goste – da bi nama gosti i došli. A to nije lako. Svake nedelje bar po jedna slava, nema čovek vremena da se odmori od prejedanja i napijanja. Slave su, umesto porodičnog praznika, postale mesto bahatog satiranja hrane i pića i dokazivanja materijalnog statusa domaćina. Umesto da se u miru i tišini slavi svetac zaštitnik porodice, počelo se sa izmeštanjem ovog uzvišenog čina u kafane, restorane ili hotelske sale, uz obaveznu treskavu muziku, toalete koje više podsećaju na modu igračica u nekom noćnom klubu, razdrljene košulje, flekave kravate, zajapurena lica i sve to obavezno ovekovečeno digitalnim aparatom, odmah objavljeno na društvenim mrežama. Da se zna kako slavu slavi pravi Srbin! O obeležjima srpske slave nema ni govora, ni pomena. A u stvari, suština ovog jedinstvenog porodičnog praznika je nešto sasvim drugo. Dragi srpski domaćine, neka ti slava bude sveća, žito, kolač i vino.Neka ti u goste dolaze oni koje nećeš pozivati zato što ti nešto trebati, već oni koji se sami setiše da je tebi slava. Sa njima podeli koji zalog hrane i gutljaj pića, uz toplo i srdačno razgovaranje. Neka potom krenu kućama onako kako ljudima dolikuje, bez tumaranja i pijanog podvriskivanja u kasne noćne sate. Boga radi. Dobro jutro!

http://www.besplatne-slike.net Potpuno besplatne slike visokog kvaliteta.(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s