Ustanak (31. oktobar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

E, baš je petak. Prema narodnom verovanju, ovo je nesrećan dan, pa se čak kaže i: “U petak svakom poslu biće rđav početak“. Petkom se, kažu, muškarci ne šišaju niti briju, a žene se ne češljaju. Ovaj dan se smatra i pogodnim da se dođe u dodir sa demonskim silama. E, a kad još petak 31. oktobar, onda se svi koji veruju u demone ozbiljno zabrinu, jer je danas Noć veštica. Običaj je u nekim zemljama da se deca večeras maskiraju, obilaze kuće i kupe slatkiše. Za ovaj običaj u ovim krajevima samo saznali uglavnom zahvaljujući filmovima i serijama sa zapada. Kod nas nije uhvatio korenje, ali ima onih koji koriste Noć veštica kao još jednu priliku za maskembal.
1Ima i onih koji na sva zvona, doduše preko društvenih mreža, upozoravaju na to da ne bi trebalo da podržavamo taj paganski, demonski običaj. A suština običaja jeste u onom „trick or treat“ ili, dajte nam slatkiše, ili ćemo vam kuću gađati jajima. Ili uraditi nešto slično. Sad, kada se sam običaj posmatra kroz ovo „trick or treat“, možda je i kod nas duboko ukorenjen. Recimo, dođu ljudi maskirani u sudske izvršitelje, i lepo vam kažu: „Platite, ili ćemo vam uraditi nešto ružno“. Ili maskirani u radnike distribucije. Pa isključe struju. Ili se maskiraju kao predstavnici stanaka i traže vašu podršku. Pa, čik nemojte da je date, nikada ne znate kada će vam kuću zasuti jajima, ili nešto gore. A možda vam baš dođe da se i vi maskirate. I zakucate nekome na vrata. Recimo, nekom političaru, pa mu tražite ispunjenje onog što vam je onomad obećao. Ako ne ispuni, znate već šta vam je činiti.

Dobro jutro!

 

(Foto: www.history.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s