Uranak (1. novembar – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

CRTICA – sajam knjiga vs. internet

Bio sam na Sajmu knjiga. I video da nema gužve. S jedne strane – odlično, prolazim pored štandova, bez guranja razgledam šta me zanima i šta me ne zanima. S druge – kao da nisam na Sajmu knjiga. Onom. Od pre nekoliko decenija, kada je gužva bila obavezan začin, baš kao i miris pljeskavica sa roštilja koji su se dimili celom dužinom Sajma. Pljeskavica nema (ima na jednom mestu da se kupi, ali čim nema konkurencije to se ne računa), a nema nešto ni posetilaca.

Dobro, preskočio sam četvrtak – đački dan, a ovaj vikend je tek stigao. Nego, nije pitanje gužve, nemanja para, nezainteresovanosti za knjigu, ono što mi je palo na pamet dok sam špartao izložbenim prostorom. Već to – da li mi je interesantniji Sajam knjiga ili – internet! To, naravno, nije uporedivo, ali eto… Vidim, recimo, knjigu „Srednjovekovni zamkovi i vitezovi“ i odmah pomislim kako bih mogao na internetu da izguglam da li ima neka slična knjiga, da saznam šta su drugi ljudi rekli o knjizi. S druge strane, na sajmu mogu tu istu knjigu da uzmem u ruke, prelistam, zagledam svaku stranicu, svaku ilustraciju…

Neko će reći: Na internetu je sajam knjiga svaki dan! Da, ali… na internetu ne mogu da vidim kako jedan naš pisac završava poslovni dogovor sa izdavačkom kućom u njihovom „kafiću na sprat“, da se sretnem sa našim čuvenim stripadžijom i dok listamo knjige jedan drugome prenosima najnovije informacije koje smo čuli iz svojih „izvora“ o novim izdanjima. Neke stvari je ipak lakše uraditi „uživo“.

A, kome baš treba interent. Nek’ na Sajam ponese „pametan mobilni“. Rešen problem!

1(Foto: edukacija.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s