Ustanak (3. novembar – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

„Tko nije vodio djecu na zagrebački Velesajam, taj ne zna što je patnja.“ – čuveni haiku napaćenog profesora Karlovačke gimnazije, kog igra Bata Živojinović u filmu „Lajanje na zvezde“. Istina, najčešće su se profesori, nastavnici, vraćali sa tikovima posle ekskurzija, a mi sa nekom ogrebotinom, bez pokoje stvari, ali bogatiji za milion vidika i odličnih priča.

Rekreativne nastave, izleti, ekskurzije, uglavnom su se odigravale u Srbiji. Divčibare, Palićko jezero, Vrnjačka, Sokobanja, Niš, Resavska pećina, Beograd… ihahaj, ima šta da se vidi! Znalo se i najavljivalo mesecima unapred, kada i gde i za koliko para se ide, a plaćalo se u 6, 10, 12 rata. Hoteli onako, socrealizam, „borosane“, recepcionari koji se uvek zovu Zdravko, Žika ili Velja, marmelada, viršle, krompir, dotrajala drvenarija i čoja koja je upila decenijske mirise na stotine gostiju. Ali bilo je lepo, bilo je zdravo, bilo je zabavno, bilo je putovanje, bilo je novo i bilo je za učenje i za nauk.

Tko nije vodio djecu na ekskurziju bez dnevnice, taj ne zna što je patnja. Sada je ovo mantra prosvetarima. Ajde što prate decu na ekskurzije za mnogo manje para nego što su to nekada radile njihove starije kolege, nego što će i roditelji sada za mnogo manje para da odškoluju decu. Zvuči fantastično, ali razlog baš i nije takav. Škole su ranijih godina tokom oktobra uveliko razmatrale ponude agencija za ekskurzije i rekreativne nastave, a sada ih, tvrde, usporava Zakon o javnim nabavkama. U poređenju sa prethodnim godinama, više od polovine srednjih škola ove godine neće organizovati ekskurzije, jer kažu da je to prema zakonu, veoma komplikovano izvesti.

1Povrh svega, roditelji inače jedva uspevaju da finansiraju ovakva putovanja i to uz višemesečna plaćanja u ratama, a zakon o javnim nabavkama predviđa rok plaćanja od 45 dana. Neke škole izbegle su javnu nabavku tako što roditelji plaćaju putovanje direktno turističkim agencijama, mada takva praksa otvara druga pitanja. Inače, čak 85 odsto unutrašnjeg turističkog prometa u Srbiji čine đačka putovanja.

Verujem da je zakon red i da treba da se poštuje, ali kada se pojave ovakvi napisi, u novembru, kada je verovatno već kasno, smrdi ribi i glava i rep. Najgore je buniti se u poslednji čas, kada je već prošao voz, ili autobus, čime se već ide na školsko putovanje. A za ubuduće, ako već država štedi na svemu… videli smo da su neki sumnjivi tajkuni vremenom postali zadužbinari, pa je i skor obnovljenih kuća nakon poplava u njihovu prednost; Mišković – država 23:0. Kad već ne radi državno, daj da obnovimo u privatnoj režiji ta lepa đačka putovanja, i niko ne bi pitao više za prvi milion. A taj prvi je ionako uvek i svuda sumnjiv.

Dobro jutro!

 

(Foto: roditeljsrbija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s