Ustanak (5. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ne dao vam bog da se tokom ovog meseca razbolite sredom. Zdravstveni radnici su najavili da će zbog najavljenog smanjenja plata od deset odsto obustaviti rad sredom tokom celog novembra sve dok se pregovorima sa vladom ne dođu do prihvatljivog kolektivnog ugovora. Ministar zdravlja je izneo ideje o rešenju problema ali sve se svodi na to da i zdravstvo mora da podnese teret budžetske konsolidacije. Ko neće da radi – ne mora, a minimum procesa rada mora biti obezbeđen, smatra ministar. To da hitni slučajevi moraju biti zbrinuti uprkos štrajku jeste tačka susretanja suprostavljenih strana koje bi, da je sreće, trebalo da budu partnerske. Svi imamo pravo da se ljutimo što će nam plate biti manje, ali to Srbiju lako može da pretvori u državu u kojoj svi štrajkuju. Već štrajkuju advokati zbog kojih se pravosuđe suočava sa blokadom, štrajkovali su radnici iz preduzeća „Nega kola“ zaustavivši BG voz; skoro da je očekivano da glas protesta uskoro upute i poslenici kulture, prosvete, policije, ili lokalnih samouprava. MMF nam diše za vratom. Da bi nam pomogli, postavili su skoro nemoguće uslove koje ćemo na kraju ipak morati da ispunimo. Hitno moramo platiti dug za ruski gas, isplatiti dospele obaveze za ranije uzete kredite, u isto vreme jureći investitore koji će nam s grbače skinuti najveće crne rupe u koje prosipamo teško skupljeni novac od akciza, PDV ili taksi od preopterećenog privatnog sektora. Dani pred nama biće veliki izazov za kreatore izlaska iz krize kojima će obustave rada u javnom sektoru biti stvarnost. Kako objasniti štrajkačima da uprkos smanjenu plata i dalje moraju da rade istim žarom i dokle će tako biti. Biće to nemoguća misija, naročito ako se uzme u obzir predugo trajanje tranzicije i krize u Srbiji kojoj ne preti grčki scenario prema najavama, ali ne treba zaboraviti da se i ta prezadužena Grčka polako izvlači a mi kao da i dalje tapkamo u mestu. Ohrabrujuće je da su nam starlete i dalje dobro. Zbrinute su kraj luksuznih automobila u raskošnim vilama okružene telohraniteljima i pokrivene kamerama paparaca 24 sata dnevno. Uredno nas selfijima podsećaju da su žive, zdrave i da nemaju brigu da će im prinadležnosti biti umanjene za tih famoznih deset posto. Dobro jutro.  

Road To Change

(Foto: www.lowmanlawfirm.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s