Ustanak (7. novembar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Deca su se nekada igrala „partizana i Nemaca“, jednostavne igre koja je podrazumeavala da se podele na dve grupe, pa su jedni dobri, a drugi zli. I uvek je bio problem ko će da bude Nemac, jer su  oni bili nevaljalci. I bilo je jasno ko je dobar u celoj priči. Kada bi se deca danas igrala slične igre, ko bi bile te dve grupe? Ko bi bio dobar, a ko ne? Recimo, da se igraju igre uhvati tajkuna. Onog što nije plaćao porez. Da li bi se deca utrkivala da budu potencijalni policajci, ili možda tajkuni? I kako bi odredili ko je nevaljalac? Ako je neko baš, baš bogat, a ne plaća porez, a ne leži u zatvoru i niko ga ne juri, da li je taj negativac, ili je neko na koga se treba ugledati – u stvari veoma uspešan poslovni čovek. Hajde da pustimo tajkune ovog jutra da još spavaju.

Recimo, da se deca igraju obrazovani protiv ovih drugih. Pa bi u grupi obrazovanih bili na primer lekari, profesori, kulturni radnici, oni koji su završili fakultete… Da li bi većina dece volela da je u toj grupi? Pa da, za početak, ne mogu da nađu posao u struci, ako ga nađu da su im male plate, pa ako štrajkuju da im svi govore kako su nezahvalni na tome što imaju itd.

Uh, pa i nije tako lako naći igru za današnju decu. Mada, ima jedna koja mi pada na pamet, a mogla bi postati veoma popularna, s obzirom da odrasli već decenijama uživaju u njoj – „političari i narod“. Ali, ima i tu začkoljica – iako se na prvi pogled čini da bi sva deca volela da budu političari, nije ni to lako. Moraće da se žrtvuju za svoj narod, da ne spavaju noćima jer reforme nisu završene, da im se srce cepa dok sebi povećavaju plate, a narodu iste smanjuju. Ali, s druge strane, roditelji dece koja budu uspešna u ovoj igri mogu da odahnu – budućnost njihovih mališana je svetla. No, ti isti roditelji treba da brinu za sebe – kada ta deca porastu i osamostale se, mogu, recimo, da im smanje penzije. Kad malo bolje razmislim, možda je i dobro što se današnja deca ne igraju igara kao što je bila „partizani i Nemci“, već mirno sede ispred tv aparata ili kompjutera.

Dobro jutro!

1(Foto: bishopstonmatters.co.uk, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s