Uranak (9. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

 

Ovoga jutra pokušao sam da jutarnju rutinu prekratim razmišljanjem o tome kad sam se poslednji put slatko, onako baš od srca nasmejao. Pošto mi iz prve to nije uspelo, počeo sam da tražim uzroke za svakodnevno smrknuto lice, brige, razmišljanje o egzistenciji, školovanju dece, dodatnom poslu, plaćanju računa i ko zna o čemu još. Nije ni čudo što se između tih briga, makar kao muzički intermeco ne uvuče po koji razlog za zdrav, smeh, onaj do suza. Priznajem, postao sam komplikovan. Sklon sam da u svemu što me okružuje vidim lošu stranu, posumnjam da i ono što vidim u stvari nije istina već zavera ljudi kojima sam okružen. A ne mora tako. Smeh je lek a mi smo prestali da se smejemo. Zaboravili smo kako to izgleda kad zabole obrazi od smeha, kad suze krenu, dah počne da se gubi, a poenta nekog vica počne da se ponavlja da bi se još više istaklo kako je dobra i obara s nogu. Još ako je društvo odabrano nema bolje psiho-terapije od zajedničkih smehotresnih olimpijada. Ono što nas sputava da se družimo i smejemo je nemaština. Kako pozvati prijatelje, kad je to ipak u srpskim uslovima ipak trošak. Dok nabaviš grickalice, pićence i nešto pride, odoše bar četiri crvene. Zarad pukog preživljavanja, odričemo se trenutaka od kojih se živi mnogo duže, uz mnogo plemenitiji i bogatiji duh. Kao da nam je lakše da uživamo u svojoj muci. A potrebno je samo načiniti prvi korak. Malo više optimizma bez pokrića i eto razloga da se smejemo baš kao i lud na brašno ako ničemu drugom a ono svojoj naivnosti da će biti bolje. Nama brašno ne treba da bi se smejali svojoj muci. To je najbolji način da je na tren zaboravimo. Dobro jutro!
1(Foto: dailypicksandflicks.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s