Ustanak (12. novembar – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Pamtite li prve batine koje ste dobili od roditelja? Pamtite li poslednje? Možda je najbolji odgovor na oba pitanja „ne“, jer to znači da su tada u datoj situaciji bile dovoljno efikasne da postanete danas vaspitan i dobar, pažljiv čovek, a dovoljno blage da vas negde u zapećku mozga ipak ne peku i dalje.

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da biju svoju decu, jer prednacrt Građanskog zakonika pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece. Važeći Porodični zakon već kaže da roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama, koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta, kao i da su dužni da ga zaštite od nasilja drugih ljudi. U našem društvu stepen tolerancije nasilja je negde u kulturnom kodu i opravdavan generacijama kao često najbolji način za bezizlazne situacije dečije obesti, nerazumnosti i drskosti. Vrlo uslovno sam saglasna da, naročito u uzrastu kada deca još ne razumeju sve što im kažete i zašto im to kažete, postoje situacije kada je jedini način da detetu objasnite da NE SME da gura prste u šteker ili pretrčava ulicu i taj da viknete na njega, ili jedna „po turu“, čija poenta nije bol, već skretanje pažnje – postoji razlika između „nisi dobar i treba da patiš zbog toga“ i „alo, sinak, nisi dobar, veruj mi kad ti to kažem jer te volim i znam da umeš da budeš dobar“. Granica je labava, ali ljubav i strpljenje ne bi trebalo da budu. Svako u ovim ograničenjima vidi drugu poentu ili zaveru, ali niko vam ništa ne može ako čuvate svoju porodicu. I komšijsko dete, i bilo koje drugo, ako trpi ozbiljno nasilje ili je ponižavano.

Ona stara kaže „batina je iz raja izašla“, opasna fraza koja iza sebe krije nažalost mnoštvo opravdanja za nešto što više nije ni vaspitna mera, već puki svakodnevni način rešavanja problema, kao kada nervozni korisnik računara lupi kućište, da proradi. Računar ima uputstvo, garanciju, servis, može da se kupi novi i „bržekapirajući“, a znamo da to nije slučaj sa decom, velikim ljudima u malom pakovanju. Najteži i najlepši posao ne otaljava se cimanjem da taj naš potomak „proradi“, već vanserijskim trudom, kroz koji obe strane uče nešto sebi i postaju bolji ljudi. Meni se ipak više sviđa ona druga, duhovitija, novija izreka: „Nemojte vikati na svoju decu. Približite im se i šapnite upozorenje, mnogo je strašnije!“

Dobro jutro!

1(Foto: www.motherandbaby.com.au, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s