Ustanak (17. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ko nije za sebe, nije ni za druge. Ova stara narodna izreka potvrdiće se u rečenicama koje slede. Pitate se zašto i kako? E, pa lako. Odlučio sam da ovoga jutra umesto o političkim ili ekonomskim, sportskim ili temama iz kulture prozborim o sebi jer mi je danas poseban dan. Pre dvadeset pet godina, moj glas je prvi put slobodno, kao ptica poleteo etrom. Tog novembra bilo je jako hladno u Prištini gde sam u potrazi za poslom stigao iz Beograda. Pun volje, snage, i planova, u tom lepom gradu potražio sam svoju šansu i dobio je zahvaljujući dobrim, iskusnim novinarskim vukovima koji su prepoznali „ono nešto“ u meni što je bilo dovoljno za nastup pred mikrofonom. Sećam se da mi je prvi novinarski zadatak bio da istražim cene energenata i na osnovu toga izvučem zaključak kako se najjeftinije ogrejati te zime sada već daleke 1989. godine. Žao mi je što taj tekst nisam sačuvao u svojoj arhivi jer bih slobodno mogao da ga i jutros pročitam samo menjajući nominalne iznose troškove. I tada je struja bila najjeftinija, toplane su kuburile sa mazutom, ugalj je bio nedostupan stanovništvu zbog nestašice, a drva su bila papreno skupa. Nekako s mojim počecima krenuli su politički potresi u Evropi. Srušen je Berlinski zid, Amerika je dobila hladni rat, Rusija pala na kolena, zemlje istočnog bloka su iz socijalizma prelazile u tranziciju, a Srbija je tapkala u mestu, gubila ekonomsko tlo pod nogama, nevešto dočekujući katastrofu koja će potrajati tokom cele naredne decenije. Prvi znaci da će biti bolje ukazali se početkom dvehiljaditih, ali ih je ubrzo nakon prvog zanosa zamenila opšta nacionalna apatija koja traje i danas. Prošao sam mnogo faza za proteklih četvrt veka, od „srbina povratnika na vekovno ognjište“ preko „interno privremeno raseljenog lica“ sve do „žitelja našeg glavnog grada“. Bio sam pun para, ali bez njih i ostajao, imao za kavijar ali ponekad jedva i za veknu hleba koju sam umakao u embargo ćušpajz. Mnogim glavnim urednicima sam leđa video, ali i ambicioznim kolegama koji su bili nagrađivani na nameštenim konkursima za koje nisam slovo objave video sve dok nisu bili završeni. Nijednu nagradu nisam dobio, a mogu se pohvaliti sa hiljadama sati emisija raznih žanrova koje sam uglavnom realizovao u živo, bez prava na grešku. Nije mi žao što je tako, jer i da imam te nagrade gde bih sa njima u ogramnom jednosobnom stanu? A, znate i onu narodno o lisici kojoj je nedostupno grožđe bilo kiselo? Od ravnodušnosti do ushićenja, tako se može opisati profesionalni put kojim sam prolazio, a koji će potrajati verovatno još najmanje dvadeset godina ako ne promene opet zakon o penzijama. Gde sam bio, a gde ću biti u godinama koje su preda mnom? Nemam pojma, taman kao i na samom početku karijere. Možda je tako najbolje, jer ko zna šta bih danas bio da sam u to vreme naišao na neku dobru gataru. Idemo dalje. Dobro jutro!

1(Foto: www.info-click.fr, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s