Ustanak (20. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

 

Već nekoliko dana osećam bes kao jedinu emociju koja počinje da iz mene izvlači poriv da postupim onako kako nikada do sada ne bih, a tiče se dece što tuđe što vlastite. Kao roditelj, uvek sam bio protiv fizičkog kažnjavanja mališana, jer sam uvek smatrao da lepa reč i odlučno postavljanje granica šta se sme a šta ne, predstavljaju najbolji obrazac za vaspitavanje podmlatka. Međutim, slučaj od pre nekoliko sedmica, koji je gle čuda, tek pre neki dan isplivao u javnost, o napadu na velikana Raši Popovu, predstavlja neverovatno huljenje na lik i delo dečje književnosti. ali i potvrdu one narodne da je batina iz raja izašla. Dva dečaka od deset i jedanaest godina napala su jednog starca od osamdeset godina u želji da ga opljačkaju. Slučajno je taj starac svoj život posvetio stvaralaštvu za decu baš tog uzrasta. Kakva ironija sudbine. Uspeo je nekako da se odbrani, ali sa osećanjem poniženosti i straha. Saznali smo, između ostalog, da su ti mališani već okoreli kriminalci. Da, da, kriminalci. Kako drugačije objasniti više stotina incidenata u kojima su učestvovali, a da niko prstom nije makao da ih izmesti sa ulice i naselja u kojem već duži period maltretiraju svoje vršnjake ali i usamljene starce. Navodno, po važećim zakonima, tim huligančićima niko ništa ne može. Nije nego. Šta rade službe koje su zadužene da zapuštenu i napuštenu decu ulice sklone u adekvatne ustanove gde bi imali smeštaj, hranu, ali i poseban vid obrazovanja i vaspitanja? Za sada ne ulazim u to da su najveći krivci njihovi roditelji koji su ih prepustili ulici, ako ih uopšte imaju, ali veoma odgovorno postavljam pitanje: Da li će nas uskoro spopadati bande od više desetina mališana, jer su za starce i decu dovoljna i dva mala razbnika? Nešto definitivno ne štima u lancu socijalne brige o napuštenoj deci. Pitam se, šta ti državni činovnici rade tokom svog radnog vremena? Kako odlaze s posla kući? Da li je i njih strah od napada onih o kojima bi morali u ime društva da brinu? Sve dok se ne prihvate svog posla, izađu na teren i u saradnji sa stručnjacima za maloletničku delinkveniciju ne utvrde stanje sa napuštenim malim građanima, nama velikim građanima ne preostaje ništa drugo do obična batina ma kog oblika kojom ćemo sebi krčiti put u nameri da neozledjeni i neopljačkani stignemo tamo gde smo se zaputili. Treba li da zbog zakona strada još neki Raša Popov? Državo, učini nešto, ali hitno! Dobro jutro! 

1(Foto: Printscreen Youtube, arhiva)

 

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s