Ustanak (21. novembar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

 

Među raznim danima ovoga i onoga koje obeležavamo, provukao se i Dan muškaraca, pre dva dana. Sa zakašnjenjem, čestitam. A povodom tog dana, mediji su pustili mašti na volju. Između ostalog, na pojedinim Internet portalima muškarcima su poklonjene, veoma originalno i potpuno neočekivano, slike polugolih lepotica. Uklapa se u medijski stereotip o mužjacima koje samo zanima kolika je oblina, po mogućstvu silikonska. Ali, provukao se i tekst, koji je objavila Politika, sa zabavnim naslovom:” Muškarac u Srbiji pere sudove tri minuta”. Dobro, teško da za tri minuta može da se opere pristojnija količina sudova, ali jasno je da se govori o prosečnom vremenu koje muško biće provede u kuhinji. Nedostaje podatak koliko u proseku žena pere sudove, da bismo imali pravu sliku o odnosu polova kod nas. Ali, ono što je zanimljivo, jeste teza iz teksta da su muškarci u stvari slabiji pol. Žive kraće od žena, manje je visokoobrazovanih među njima, češće oboljevaju od teških bolesti… Čini se da su, bar prema statistici, muškarci biološki ugroženiji od žena, te je stoga verovatno bilo neophodno uvesti i njihov dan. A možda upravo ovi podaci objašnjavaju zašto više nije čudno kada neko ko se rodio kao muško, promeni pol. I dalje puni stranice novina, kao nedavni slučaj devojke jednog sportiste, koja je u stvari bila dečak, ali se polako navikavamo na to da pol nije ono što smo mislili da jeste, rodjenjem dat, jasno definisan. Možda ćemo uskoro obeležavati i dan onih koji su promenili pol, kao treće kategorije. Do tada, drage dame, imate skoro godinu dana da smislite šta ćete pokloniti svom muškarcu na njegov dan. Moj predlog je bar tri minuta pranja sudova.

Dobro jutro!

A young man washes dishes(Foto: www.autismafter16.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s