Uranak (22. novembar – crtica)

Piše: Vanja Savić

Nekada davno živela je jedna porodica sa troje dece. Tata je po ceo dan radio, dolazio je tek pred večeru, a mama je brinula o deci i kući. Najstariji sin je imao 11, srednji 10, a ćerkica 6 godina. Dečaci su bili mamina desna ruka. Uvek su išli u prodavnicu, na pijacu i gde god bi ih mama poslala i to bez pogovora. Čak su i komšinici Radi često kupovali hleb, ili joj sa pijace poneli ceger, dok se ćerkica po ceo dan igrala u dvorištvu sa drugaricama iz komšiluka i tek kad bi je mama pozvala na ručak ulazila bi u kuću sva srećna što je dan provela u igri sa drugom decom…

Zvuči neverovatno, zar ne? Pa i jeste – ako niste znali, ovo je bajka, a svaka bajka počinje sa: „Nekada davno…“ i završava sa: „Živeli su srećno do kraja života!“ Ne, živeli su srećno dok nisu dobili decu, a onda nastaje problem. Šta raditi sa decom? To su mala, nejaka, stvorenja koja već od prvog dana svog rođenja znaju da mogu da rade šta hoće, zato što imaju pravo na to. Roditelji, na vama je da ispunjavate njihove želje, po mogućnosti i pre nego što oni to i pomisle, jer u suprotnom mogu se čuti vrišteći krici iz grla malog i nejakog stvorenja. A kada malo porastu, nikako im ne uskraćivati zadovoljstvo maltretiranja drugih, jer u suprotnom će doživeti traume i imaće poslediće za ceo život. Neće biti sposobni da samostalno odrastaju, a još manje da se posvete ulozi roditelja.

Podići ruku na dete, kazniti ga vaspitno? A, ne, ne, to nikako… Dete ima pravo na slobodu govora, izbora, ne dao ti Bog da te dete prijavi policiji zato što si pokušao da mu ukažeš na greške u ponašanju ili, još gore, da mu skreneš pažnju da pokaže poštovanje prema starijima. Država će ubuduće vaspitavati našu decu, jer zahvaljujući određenim zakonima i odredbama koje su uvek nejasne i tumače se kome kako odgovara, kažnjavaće se roditelji koji istuku svoje dete. Najveća greška koju roditelj može da napravi je da prepusti dete ulici ili zakonu da ga vaspitava.

Postoji narodna priča koja kaže: „Ciga istuče svoje dete pa ga pošalje po vodu“. Pitaju ga: „Pa što, cigo? Dete ništa nije zgrešilo“.“ Kad se krčag razbije džabe se posle bije“. E, da su se tako vaspitavala braća koja su maltretirala Rašu Popova, i ko zna koga pre njega, sada bi i oni bili uzorni kao i naša braća sa početka priče. Moj prag tolerancije je izuzetno visok, ali kad padne na dno, da vidim koji će me zakon sprečiti da vaspitam moju decu da budu dobri i pošteni ljudi. Ko je nama dok smo išli u školu govorio o našim pravima? Kad učiteljica ulazi na čas, svi kao jedan skačemo i stojimo dok nam ne kaže: „Dobar dan deco. Sedite“. Stariji su se poštovali i obraćali smo im se sa Vi.

Ako se svaki roditelj trudi da svojoj deci ukaže na prave vrednosti, a pri om ima podršku države u smislu da se neki crtaći, filmovi, igrice koje izazivaju nasilje zabrane, ako se u školama promovišu prave vrednosti, druženje, igre, ako se uvedu obavezni predmeti koji će decu odvući od kompjutera i mobilnih telefona – kao što je preživljavanje u prirodi – neće biti potrebe ni za batinama ni za nasiljem koje odrasli trpe od strane DECE.

Dobro jutro.

2(Foto: www.sheknows.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s