Ustanak (2.decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Iznenađenje. U ovoj reči može se opisati stanje zatečenosti u koju smo zapali u samo jednom danu. Važno je da smo i dalje nezavisni, što će reći, od nas baš ništa ne zavisi. Pre samo par dana busali smo se da nam se kolaps od prošle zime ne može desiti jer smo sve raspoložive resurse stavili u službu odbrane od smetova. Nije nam došao sneg, ali nas je zato iznenadio vetar. Pokidao je po istoku Srbije sve što se prenosiocem struje zove pa sada u mraku ili uz svetlost sveće mnogo naših građana sada gaca tražeći šta da obuče za posao na kojem verovatno neće ništa raditi ako i dalje ne bude struje. Iznenadio nas je i ruski predsednik Putin najavom da od Južnog toka za sada nema ništa. Uzalud smo se busali da je to naša razvojna šansa, varili simbolično cevi za transport gasa, najavljivali početak radova, ipak smo i u ovoj situaciji takođe nezavisni. Ništa ne zavisi od nas, ipak su sada veliki igrači u igri. Iako mnogo građana Evropske unije čežnjivo vapi za još ruskog gasa, ipak i nad Evropom stoji mač koji sve eventualne poslovne kontakte sa Rusima seče bez milosti. U čijoj je ruci taj mač neću isticati, ali ću zato naglasiti da se sada mostovi koji spajaju interese ruskog kapitala sada grade ka Kini koja ima novac za veliku investiciju ali i snagu da se rukovodi vlastitim interesima bez straha od mača koji bi iko pokušao da joj postavi iznad vrata. To je već visoka politika, i tu ne bih da zalazim, ali treće iznenađenje je politika koja udara nisko i nema pretenzija da bude satkana od diplomatskog umeća spletkarenja i teorija zavere već je ogoljena i naivna. Iz Haškog tribunala stižu glasovi koji bi da, tek što su Vojislava Šešelja poslali u Srbiju, istog ponovo vrate nazad u tamnicu. Zna se Šešeljov stav da se neće dobrovoljno vraćati nazad u Sheveningen, pa iz tog razloga iznenađujuće zvuči i očekivanje da Srbija vrati optuženog nazad jer se nije ponašao u skladu sa pravilima za koje niko nije ni znao da postoje. Igranka se nastavlja, na opšte iznenađenje. Šta će biti na kraju, iznenadićete se. Iznenadiće vas verovatno i to što ću vam i ovoga puta uprkos svemu poželeti: Dobro jutro!

2(Foto: http://www.pinterest.com/pin/59883870019313309/, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s