Uranak (7. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Trovači su među nama, samo ih ne prepoznajemo dok ih ne uhapse. To potvrđuje podatak da je na jednoj pijaci u Srbiji uhapšena grupa koja je proizvodila smesu koju su nazivali eurokremom sa sve logom poznate fabrike slatkiša. Sumnja se da je u pitanju roba koja je ili sa deponije ili iz kućne radinosti. Pa dobro, dokle ide ljudska pohlepa? Novac nečasno zarađen od prodaje tog bordžija-krema, možda su ti pohlepnici nesvesno trošili i za sopstveno trovanje. Evo moguće je da su kupovali pileće batake iz Brazila koji se krijumčare sa Kosova, ili možda za pljeskavice od mesa leševa uginulih životinja i tako i sami bili u ulozi žrtve? Ne verujem da su imali na umu mogućnost da i sami mogu da budu u ulozi trovanog. Imali smo situaciju da se na tržištu prodaju citrusi sumnjivog kvaliteta, ali i suvomesnati proizvodi iz takozvane domaće proizvodnje koji su u sebi nosili kojekakve klice, onda jaja koja su bila obogaćena salmonelom, a mleko aflatoksinom.
1U poslednje vreme pod lupom su i privatne pekare koje nam prodaju hleb koji više ne sadrži samo brašno, kvasac, so i vodu. Sve je sada otrovno, kažu pesimisti koji se prisećaju nekih prošlih vremena. Vazduh, hrana, zemljište, voda, sve je to sada drukčije nego što je nekad bilo. Tačno, ali ko je za to kriv? Ima li načina da posledice neodgovornog ponašanja pojedinaca nekako ublažimo? Mnogo segmenata društva bi se valjalo angažovati, a aktivniju ulogu morala bi da imaju i udruženja potrošača. Na žalostu vreme besparice najlakše je manipulisati ljudima koji samo gledaju kako da što jeftinije nahrane svoju porodicu. Ono što je jeftino ne mora da bude nekvalitetno, ali oprez nije na odmet. Dobra lupa, deklaracija proizvoda, rok trajanja, sadržaj emulgatora, masnoće, soli, šećera ili aditiva sve to valja proveriti a svaku nepravilnost prijaviti inspekciji zarad opšte koristi. U širokom luku izbegavati divlje trgovce i pazariti samo od proverenih pijačnih prodavaca. Uvek ima rešenja, samo ko će da ga primeni, pitam se? Dobro jutro!

(Foto: www.dreamstime.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s