Ustanak (10. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 
Međunarodni dan ljudskih prava biće obeležen širom planete ali i u Srbiji. Kakvu korist imamo od toga? Kao i svake godine okupiće se zaštitnici naših prava i ukazaće na to šta i gde škripi u poštovanju naših prava koja su, gle čuda, još uvek ugrožena. Nisam siguran da ćemo čuti bilo šta konkretno. Ponajmanje ćemo više čuti o odgovonosti onih koji su zaduženi da ispravljaju mnoge nepravde koje sebi samima nanosimo ne mareći za posledice. Ostaje da našu, srpsku stvarnost, definišemo radnjom koja u stvari nije radnja ali je detaljno opisanom u rečniku svakog svetskog jezika. Ona označava stanje koje izaziva nelagodu, nestrpljenje, iščekivanje, nerviranje, bes, očaj i ko zna šta sve još, a to je – ČEKANJE.

Šta to čekamo? Čekamo u redu u banci, bakalnici, na stanici, kod lekara, u apoteci, na pijaci, na blagajni… i tu nije kraj. Čekamo struju, vodu, platu, penziju, zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu, vozačku dozvolu, koncerte poznatih, premijere, reforme, rekonstrukciju vlade, izlazak iz krize. Čekamo da nam deca odrastu, završe škole, zaposlimo ih, oženimo i udamo. Čekamo da uđemo u Evropu, vratimo Kosovo, rešimo probleme sa komšijama, čekamo i da otplatimo kredite, kupimo stan, oženimo se i udamo, dobijemo decu. Dok čekamo nadamo se boljim vremenima. A šta dobijamo svim tim pobrojanim čekanjima? Dobijamo rezultate koji su neveseli. Dok čekamo, nezadovoljni su advokati, lekari, prosvetari, taksisti, vozači GSP-a, poljoprivrednici, radnici, pa i političari od opozicije do vlasti.

Čekajući tako, nemo posmatramo one druge koji rade za sebe pa ne čudi da nas svako malo strefi neko poniženje u vidu ucena, omalovažavanja i potpunog ignorisanja prilikom donošenja odluka koje se tiču nas samih. Kosovo ide na Olimpijadu a mi se čudimo kako je to moguće. Sve je moguće dok čekamo da naša prava zaštiti neko drugi, onaj koji će se danas busati u grudi da je sve učinio ali, eto, nije uspeo jer smo od svih poslova izabrali čekanje. Neka nam ovaj dan krene bez čekanja na izlazak sunca. Ništa više i ništa manje od toga nam ne treba da bar trenutno prekinemo agoniju čekanja. Dobro jutro.

1(Foto: wallpaperswide.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s