Ustanak (11. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Već smo skoro pa zaboravili na vojnu paradu koja je održana „čak“ u oktobru ove godine. Zaista, tako izgleda. Razlog što nam se nešto što se desilo relativno skoro čini kao praistorijski potop jesu afere kojima nas iz dana u dan zatrpavaju. Jedna drugu stiže, običan čovek nema vremena da ih analizira pa ih uglavnom odbacuje kao uptrebljene papirne maramice. Ne znam kako se desilo da je pitanje troškova za vojnu paradu izbilo u prvi plan baš ovog trenutka kada u nama i oko nas vri na sve strane. Penzioneri su dobili umanjene prinadležnosti, zaoštrava se retorika oko Kosova i uslova koje treba da ispunimo da bi put ka Evropi bio prokrčen, mladi nam ginu na putevima kao da je rat, dinar se strmoglavo srozava i pored intervencija Narodne banke, struju nam isključuje nevreme nezapamćenih razmera kako mu se prohte, porodično nasilje je u porastu, kriminalci pljačkaju banke, a manijaci napadaju devojčice od dvanaest godina. I, zašto baš parada bode oči? Ministar odbrane je objasnio da su troškovi uglavnom vezani za potrošnju goriva, a svi ostali, od farbanja tenkova i brodova, obuke vojnika i remonta letelica predstavljaju već uračunate troškove održavanja vojske. Dobro, treba da znamo gde idu pare iz budžeta, ali ne idu novci samo za paradu koju organizovasmo Putinu u čast. Ima još jedna parada koja je takođe održana ali je niko ne pominje kao teret za običnog poreskog dužnika. I tada su potrošena sredstva, doduše za dnevnice policajcima koji su obezbeđivali skup visokog rizika. Posle uspešnog održavanja i jedne i druge parade, podeljena Srbija doživela je da posle međusobnog sukoba Istoka i Zapada ostane bez Južnog toka a od Evrope dobije nova uslovljavanja. Kako izgleda, i Ustav ćemo da pišemo ponovo. Ništa zato, čim saznamo koliko je koštala vojna parada, biće nam bolje. Sve će biti mnogo, mnogo bolje. Dobro jutro!
1(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s