Ustanak (16. decembar – crtica)

piše:  Dejan Grujić

 

Bio sam na probi novogodišnje priredbe u jednom beogradskom vrtiću. Oduševio sam se koliko radosti u očima mališana plavi celu improvizovanu scenu, prosto mameći  me da se i sam zaletim u njihovo kolo i zapevušim:“ padajte, padajte s neba bele zvezde“…  Volim da se prisetim kako je to bilo u „moje bezbrižno detinje vreme“ pre više od četiri decenije kad smo, sa belim plastičnim kesama i patofnama u njima,  veselo utrčavali u učionice jedva čekajući da proba počne. I mi smo tada pevali „Deda Mraze ne skreći  sa staze“, ali naš tadašnji Deda Mraz  donosio je vredne  poklone koje su pripremale Čike i Tete sindikalci, dok su nam se mame i tate radovale trinaestoj plati. A šta ovi današnji mali umetnici mogu da očekuju?  Verovatno je da će svi statistički za svakog biti po nešto, a ni za koga po ništa. Kad se roditelji prisaberu, i prioduzmu, preostaće da se samo u ponoć lepo pomole bogu ako u njega  veruju. Ima li statistike koja će da izračuna da se od početka krize 2008. godine toliko puta  odricalo nečega  u korist Srbije, a ponajviše je to podnosio običan svet, mislim sirotinja. Još nismo izračunali svu štetu koju nam naneše oni „ bivši“, a što sada pokušavaju da ispeglaju ovi „sadašnji“ . Zaboli glava od zaludnog računanja  pritisnuta brigom za naraštaje koji sada od svih briga imaju onu kako da što bolje pripreme priredbu za Deda Mraza  koji će ih zatrpati  šarenim kesama punim jeftinih slatkiša i plastičnih igračaka koje ničemu ne služe. Kriza je, za bolje nema para, čemu prenemaganje deco? A šta da radimo mi odrasli? Nama će Deda Mraz  i ovoga puta doneti šarenu lažu da lakše podnesemo glavobolju od kusanja čorbe začinjene januarskim poskupljenjima. Dobro jutro!

santa claus images(Foto: www.santaclausphonecalls.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s