Ustanak (18. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pred nama je istorijski dan za Beograd i Srbiju. Dobićemo Pupinov most. Sve prednosti ovog kapitalnog projekta, danas će, otvarajući ga, istaći naš i kineski premijer a na nama je da most koristimo u zdravlju i veselju. Mnogi će povikati da je opet Beograd privilegovan u odnosu na ostatak države pa dobija mostove na svake tri godine, a ne znaju da se na ovaj most čeka više decenija i da predstavlja veliko olakšanje za mnoge koji su do sada za prelazak Dunava koristili polutruli Pančevački most.  Vazda zakrčen šleperima i kamionima, traktorima, zapregama ili sličnim prevoznim sredstvima nepoznatog imena, bio je jutarnja, popodnevna ili večernja agonija za one koji su ga svakodnevno prelazili. Gume su redovno pucale nekako baš na sredini mosta a to je značilo beskrajno čekanje i nerviranje.  Čekalo se u tom slučaju da stigne policija, otkloni zastoj ali se redovno dešavalo da dođe do opšteg kolapsa koji je uticao da mnogi zakasne na predavanja, posao, ili na zakazan lekarski pregled. Ne smem ni da izbrojim ljude koji su Pančevac prešli pešice jer su morali. A nije kratak most.

1Sada će, bar je tako najavljeno, saobraćaj biti relaksiran na Zrenjaninskom putu. Najzad u centru grada nećemo viđati nepregledne kolone šlepera. Posle nekih stručnih analiza, odlučeno je da se uvede i nova linija GSP koja će spojiti Banovo brdo i Borču. Već se čuju glasovi onih koji već podižu obrvu zbog nezavršenih prilaza, biciklističkih staza, neki i zbog nekog nesrećnog spomenika koji je već uklonjen jer liči na grobljanski a sve zbog nepoznavanja kulture prijatelja sa istoka i njihovog odavanja počasti graditeljskom delu… Znamo li uopšte da se radujemo novom mostu? Pa jesmo li ga konačno dobili? Jesmo. Hoće li i dalje biti gužvi? Nemamo pojma, verovatno neće! A šta onda znamo? Znamo kako se most zove, koliko je koštao jer kod Kineza nema sitnih slova u ugovorima, a koliko će nam biti koristan, znaćemo čim se završe baš, baš, baš  svi radovi na pristupnim saobraćajnicama, ali i na kompletnoj trasi obilaznice oko glavnog grada. Do tada će proteći po slobodnoj proceni, bar 10 godina i mnogo vode Savom i Dunavom. A mi jutros nemamo vremena za čekanje, vreme je za ustajanje! Neka nam je srećan novi most, Pupinov most. Dobro jutro!

(Foto: www.rts.rs, arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s