Ustanak (19. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Od juče se nacija zabavlja smišljajući postove na račun predsednikovog citiranja čuvenih Tarabića. To će verovatno biti i tema razgovora za slavskim trpezama širom Srbije. Danas je Nikoljdan, dan kada pola Srbije slavi a druga polovina ide na veliku slavu koja je posvećena svecu zaštitniku putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Srbija već više od osam godina nema izlaz na more, ribu lovimo ali od toga nema velike vajde, putujemo ali samo ako možemo da podignemo kredit, splavove volimo ali samo ako su usidreni. Danas više nažalost nema naslednika čuvenih Tarabića da nam pruže odgovore na neka obična pitanja. Pustimo na trenutak mi žute ljude na miru, neka piju vodu gde god im volja, nego… Recimo, koliko će evro da poskoči do Nove godine? Nije valjda da će dinar zaustaviti trend dostojanstvenog srljanja od dvadesetak para dnevno u proseku, pred tamo nekim evrom koji već srlja pod dolarom. Hoće li nam pojeftiniti gorivo, ali malo osetnije, ipak je cena nafte u padu? Ili, da li će biti snega ove zime, smetova, minusa… Da li će ono poglavlje o Kosovu biti otvoreno i odmah zatvoreno? Hoće li deset posto od naših plata i penzija biti  dovoljno da Srbija vaskrsne, ili će to ići onima iz onih Agencija za ništa da i dalje primaju stotine hiljada dinara ničim izazvani? Da li će nam deca i dalje biti nasilna a mi nećemo smeti reč da im kažemo dok nas vezane budu šutirali i pljačkali ili smeštali u najjeftiniji starački dom? Dobro, preterao sam. Morao sam. To oko žutih ljudi, ispijanja vode sa Morave ili Dunava, dolazi u obzir samo ako pre toga raskitimo grane beogradskih drvoreda ukrašene kesama raznih boja koje tužno vise kao lapinjoni na sveže okićenim jelkama udaljenim nekih stitinak metara od pomenutog rugla. Sreća pa ne lete flaše, ulošci, mrvice, tetrapaci, i ostala “galanterija”. Od kineskih prijatelja može se mnogo toga naučiti, njihovo iskustvo je bogato i dragoceno, a na nama je samo da ga primenimo. Kineski premijer je proveo nekoliko dana u Srbiji, dovoljno da našim političarima oda po koju tajnu pre nego li mi na njegov velikodušni poziv zapnemo do tog Jang Ce Janga 🙂 da se dobro napijemo.  Dobro jutro!

1(Foto: www.rtv.rs ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s