Uranak (20. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ljubav, tako jednostavna a ipak, uvek nekako komplikovana. O njoj ispisaše umetnici  brojne redove, što pesama, što priča, snimiše muzičke numere, filmove, posvetiše joj se pozorišne predstave. Tako je neverovatno stanje kojim obasipamo, ili priželjkujemo da nas obasipaju sa svih strana. Nema osobe koja joj ne padne u magične okove ovog stanja koje neki opisaše sa „bolestan si, a nije ti ništa“. Umemo li da je prihvatimo ili prepoznamo? Znamo li da se tako jednostavno šalje, a ponekad veoma teško prima.  Liči na savršeni cvet u sred divljine kome nije neophodna voda i hrana da raširi svoje čarobne latice u mnogo različitih boja. Dobro, dosta filozofiranja i poetisanja, hajde da se zamislimo nad činjenicom da nam se sve manje mladih ljudi usuđuje da krene stazama kojima smo mi stariji davno prošli. Romantične šetnje, držanje za ruku, ležanje na travi, zamenile su društvene mreže gde se olako objavljuju slike iz kupatila, skupljaju lajkovi, zakazuju dejtovi, i bez emocija upušta u veze koje traju taman koliko i paklica cigareta, a završavaju pukim fizičkim pražnjenjem koje ne dovodi do uspostavljanja snažnije emotivne  veze.

1
Čitao sam pre neki dan da nam ćirilica izumire pred naletom latinice. Za sve su krive moderne tehnologije koje komande uglavnom prepoznaju na latinici, a opet pitam se, šta će nam i ako sačuvamo naše pismo ako neće imati ko da ga uči i piše za koju godinu ili deceniju. Broj sklopljenih brakova je iz godine u godinu sve manji, devojke se udaju u proseku sve starije a mladići često i sa sedim vlasima. Dolazi do problema prilikom planiranja potomstva, česte su situacije da mladi ostaju na jednom ili statistički pola deteta. O sterilitetu ne bih ovom prilikom. A samo nam je potrebna ljubav i odbacivanje okova straha od krize i nemogućnosti da svoje potomke opremimo najboljim uslovima. Trebalo bi da podignemo iz mrtvih naše pradedove i prababe koje bez dana škole rodiše i više od petoro dece. Malo više ljubavi, iskrene, čiste i trajne, ako ne pomaže, onda mnogo više ljubavi i za bližnje, i za prijatelje, poznanike, utrostručiti hrabrost za korak koji će nas pomeriti sa tačke na kojoj smo a gde za sada, nažalost, caruju neke druge negativne emocije i stanja. Glas za ljubav u novom danu koji će nam je možda doneti ako predhodni već to učinio nije. Dobro jutro!

(Foto: imageslovequotes.blogspot.co.uk, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s