Uranak (21. decembar – crtica)

piše: Vanja Savić

Ovih sam dana, sticajem okolnosti, mnogo više vremena provela u kući sa svojom sedamnaestomesečnom devojčicom. Stomačni virus nas je naterao da budemo u kući i da se snađemo u organizovanju slobodnog vremena. Prvih nekoliko dana preživljavala sam bol svog deteta i na sve načine pokušavala da joj olakšam sve što je prolazila, a za nju strano, nepoznato. Novogodišnji praznici su nam u mnogome olakšali te dane. Kitili smo jelku, pravili ukrase, učili pesmice, čitali priče, i tek tada shvatim koliko je svaki minut sa njom i batom dragocen i kako zbog tempa koji nam je nametnut malo provodimo vremena sa onima koje smo najviše želeli. U trci sa vremenom da zaradimo novac – tako preko potreban za preživljavanje, deca nam već sa godinu dana kreću u jaslice. Nekim vrednostima ih uče nama nepoznate osobe, koje u grupama imaju i po tridesetoro dece. Nisu one krive što ne mogu da se posvete svakom detetu ponaosob, niti smo mi krivi što moramo da jurimo novac. Pa šta tu onda ne valja?
7e563f8af2bfdc8e6539803e05a8d0bfNe valja sistem u kome muževi ne mogu svojom platom da obezbede sve što je potrebno porodici. Sistem u kome se ne cene istinske vrednosti. Skoro je bila polemika na društvenim mrežama o tome kako svaka druga tridesetogodišnja žena nema dete. Da izuzmemo devojke-žene koje svojom voljom ne žele još uvek da postanu majke, a šta je sa 90% drugih koje to sebi ne mogu da priušte? Kako da nam natalitet bude u porastu ako se prvi posao dobija tek sa 30 ili 35 godina? Ko reši ovu zagonetku imaće moj glas do kraja života, jer moja želja u novoj godini upućena je svima koji to žele a ne usudjuju se da ostvare. Možda ne bi bilo loše da svako od političara provede jedan dan sa detetom. Možda nauči nešto od njih. Deca su jako pametna, samo ih mi unazadimo kad počnemo da im usadjujemo stvari koje se ne vrednuju i ne cene. Kojim jezikom pričati sa odgovornim ljudima a da nas oni shvate i razumeju potrebe koje po rodjenju imamo? Možda odgovor može da da moja sedamnaestomesečna devojčica koja na pitanje :“Kojim jezikom da pričam a da me Ti razumeš?“ jednostavno isplazi SVOJ!

Dobro jutro.

(Foto: http://goo.gl/9ldhg9, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s